ЄС на шкоду собі відклав набуття чинності угоди про ЗВТ заради України, Росії та миру

12 вересня 22:30

Важливо відзначити, що українцям не слід турбуватися - відстрочення виконання угоди про ЗВТ піде на шкоду лише ЄС.

 

Європейська комісія офіційно підтвердила на найвищому рівні про відстрочення реалізації економічної частини угоди про асоціацію, в односторонньому порядку продовживши до кінця 2015 торговельні преференції для України.

Рішення було ухвалене за підсумками зустрічі єврокомісара з торгівлі де Гухта, міністра економічного розвитку і торгівлі РФ Улюкаєва і глави МЗС України Клімкіна.

Згідно з документом, Єврокомісія пояснює прийняте рішення про відстрочення імплементації угоди необхідністю додаткових консультацій з Росією, щоб зняти всі її "стурбованості", а також для підтримання мирного процесу в Україні.

"Задля стабілізації ситуації в Україні Єврокомісія готова продемонструвати додаткову гнучкість... Ця гнучкість буде полягати в тому, що ми (сторона ЄС) відкладаємо до 31 грудня 2015 року тимчасове застосування положень зони вільної торгівлі", - йдеться в документі.

Протягом всього наступного року "сторони продовжать переговори щодо питань, які турбують Росію".

При цьому в документі окремо винесено, що дане рішення є частиною компромісу з боку ЄС для "всеосяжного мирного процесу в Україні, поваги права України вирішувати свою долю і її територіальної цілісності".

Зазначимо, відстрочка реалізації угоди про зону вільної торгівлі з ЄС означає, що Україна, за словами Клімкіна, отримала "унікальну пропозиція". Для України, в даному випадку, це вигідно, на відміну від Євросоюзу, так як українські товари цілий рік будуть поставлятися на європейський ринок без мита, в той час як мита на європейські товари збережуться.

Нагадаємо, раніше міністр економічного розвитку РФ Олексій Улюкаєв заявляв, що Росія введе проти України санкції через асоціацію з ЄС, якщо її побажання не будуть враховані і угода про асоціацію набуде чинності в такому варіанті, в якому вона є. !zn