Яценюк заявляє, що закон про вибори прийняли під тиском Заходу

20 листопада 07:37

Опозиції вдалося домогтися компромісу при прийнятті закону про вибори завдяки, в першу чергу, тиску на владу європейських структур, вважає народний депутат, лідер партії «Фронт змін» Арсеній Яценюк.

 

«У першу чергу це те, що ми працювали з нашими західними партнерами», - заявив А. Яценюк у прямому ефірі на «5 каналі».

«Януковичу дуже чітко пояснили, що якщо ви приймете закон без консультацій з опозицією, то ці вибори будуть недемократичними за будь-яких обставин. А недемократичні вибори - це не просто діагноз, це смерть для режиму», - пояснив він.

«Вперше за два роки Партії регіонів не вдалося провести той закон, який вони хотіли», - констатував лідер «Фронту змін».

За його словами, опозиції вдалося закласти в даний закон низку запобіжних заходів, які не дозволять владі фальсифікувати вибори. Водночас, він заявив, що не буде поки говорити про них, побоюючись, що президент України Віктор Янукович не підпише його.

При цьому депутат розкритикував різкі висловлювання ряду інших опозиційних депутатів щодо прийнятого закону.

«Прикро, коли люди, що претендують на високу політичну роль, починають ставити особисте вище державного та національного. Їм хочеться потрапити в парламент, але це ж не може бути бажанням того, щоб відібрати у інших опозиційних сил право провести серйозними двома-чотирма колонами більшість у Верховну Раду України», - зазначив А. Яценюк.

«Є невдоволення окремих народних депутатів України. Вони хотіли, щоб прохідний бар'єр був рівний їхньому рейтингу. Тоді давайте чесно скажемо: вони просто хотіли самі пройти в парламент і провести з собою п'ять депутатів, тому що 1% - це п'ять депутатів», - додав він.

За його словами, в опозиції є можливість зробити "переможний марш" на цих парламентських виборах шляхом складання єдиного списку кандидатів в одномандатних мажоритарних округах.

Як повідомлялося, 17 листопада Верховна Рада прийняла в цілому закон про вибори. Відповідно до закону, вибори депутатів будуть проводиться за змішаною (пропорційно-мажоритарною) системою. Закон встановлює 5%-ний виборчий бар'єр. Блоки участі у виборах не беруть.