Яценюк впевнений, що Тимошенко і Луценко - політв'язні за визначенням ПАРЄ

04 жовтня 14:16

Тимошенко і Луценко відповідають критеріям ПАРЄ для визначення політичних ув'язнених. Яценюк у черговий раз оголосив вимогу відпустити опозиційних політиків на свободу.

 

Об'єднана опозиція «Батьківщина» вимагає від парламенту негайно розглянути альтернативний законопроект про амністію, який дозволить звільнити Юлію Тимошенко та Юрія Луценка. Про це заявив глава Ради Об'єднаної опозиції «Батьківщина» Арсеній Яценюк, повідомляє прес-служба «Фронту змін». Він нагадав, що Парламентська асамблея Ради Європи прийняла резолюцію, в якій визначила термін «політичний в'язень».

«Безсумнівно, під визначення політв'язнів підпадають і Юлія Тимошенко, і Юрій Луценко», - підкреслив він.

- ПАРЄ дала чітке визначення поняттю «політв'язень»

Яценюк повідомив, що вніс до Верховної Ради альтернативний урядовому законопроект про амністію, «який передбачає чітку юридичну можливість припинення політичних переслідувань, звільнення Юлії Тимошенко та Юрія Луценка і звільнення ще кількох тисяч громадян України, постраждалих від незаконного суду і недосконалого кримінального закону».

За його словами, цей законопроект не передбачає написання політичними в'язнями заяв або звернень до президента з проханням про надання амністії. «Цей закон передбачає автоматичний порядок надання амністії для осіб, які підпадають під дію закону», - додав він.

Арсеній Яценюк зазначив, що Об'єднана опозиція «Батьківщина» вимагає від парламенту негайно розглянути альтернативний законопроект про амністію.

«Якщо президент Янукович дійсно хоче, щоб Україна стала членом ЄС і рухалася до Європи діями, а не декларативно, то такий законопроект повинен бути негайно прийнятий. Це означає, що і Тимошенко, і Луценко будуть на волі», - сказав він.

Як повідомлялося, 3 жовтня ПАРЄ встановила п'ять критеріїв, згідно з якими особа, позбавлена волі, може розглядатися як політичний в'язень.

Серед таких критеріїв затримання в порушення фундаментальних гарантій, встановлених Європейською конвенцією прав людини; затримання з виключно політичних причин; утримання в дискримінаційних умовах порівняно з іншими за політичними мотивами; затримання в результаті процесу, який був нечесним, і якщо здається, що це пов'язано з політичними мотивами влади.

Нагадаємо, що європейські політики неодноразово заявляли, що судові процеси проти екс-прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко та екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка були політично мотивованими. !zn

Читайте також:

Яценюку вперше за останній рік дозволили зустрітися з Тимошенко

Яценюк розповів, як зробити Тимошенко президентом

Пенітенціарна служба не дозволила журналістам взяти інтерв’ю у Луценка (ДОКУМЕНТ)

Райс написала Тимошенко листа: Я буду молитися за твоє звільнення