Яценюк розповів, як зробити Тимошенко президентом

28 вересня 07:04

Яценюк знає безліч юридичних механізмів, як звільнити Тимошенко. Починаючи з прийняття закону про амністію і закінчуючи декриміналізацією статей Кримінального кодексу. Він також визнав, що екс-прем'єр має пріоритетне право брати участь у президентських виборах з усіх представників опозиції.

 

Голова ради Об'єднаної опозиції Арсеній Яценюк знає безліч механізмів, як звільнити Юлію Тимошенко і зробити її президентом.

«Я впевнений, Тимошенко має пріоритетне право брати участь у президентських виборах щодо мене і всіх інших представників опозиції. Але щоб це сталося, нам треба виконати як мінімум два завдання: звільнити її і зробити так, щоб вона отримала право брати участь у виборах», - заявив політик в інтерв'ю виданню «Коммерсант-Украина».

На питання, як опозиція має намір звільнити Тимошенко з в'язниці, Яценюк відповів, що може назвати безліч юридичних механізмів. «Починаючи з прийняття закону про амністію, який був внесений мною в парламент, і закінчуючи декриміналізацією статей Кримінального кодексу. Зокрема, для цього нам потрібна більшість у Раді за підсумками виборів. Швидше за все, Янукович ветує наші рішення - наприклад, закон про амністію. Але якщо він це зробить, факт ветування буде мати не юридичний, а політичний характер, і йому доведеться пояснити, чому він так вчинив, причому не тільки Україні, але і всьому цивілізованому світу», - пояснив опозиціонер.

На його думку, практично всі методи впливу дипломатичного характеру на ситуацію з Тимошенко вже використані і вони не дали ефекту. «Але є ще один механізм. Його навряд чи можна назвати дипломатичним, але це метод захисту демократії. Демократію захищають за допомогою санкцій. У світі є різноманітний досвід запровадження санкцій, можна згадати досвід африканських країн, Ірану, Білорусії. Специфіка України полягає в тому, що все керівництво країни, підкреслюю - все, має закордонні активи, рахунки за кордоном, їхні літаки зареєстровані на офшорні банки, їхні родини живуть за межами країни, і їхні родичі мають там власність. Як би страшно це не звучало, але люди, які керують країною, не пов'язують своє майбутнє з Україною, для них вона лише ресурсна база», - заявив він.

Нагадаємо, у квітні Верховна Рада не підтримала поправки до постанови про план заходів щодо реалізації резолюції ПАРЄ, що стосуються в тому числі і декриміналізації ст. 364 і 365 Кримінального кодексу України. Як відомо, Тимошенко засуджена за ст.365 КК за перевищення влади при підписанні газових контрактів з Росією в 2009 році.

Як повідомлялося, Сенат США одноголосно підтримав резолюцію щодо України. У цьому документі є вимога до української влади негайно звільнити Тимошенко та інших політв'язнів. Також в резолюції йдеться про заклик ввести санкції у вигляді заборони на видачу віз усім особам, причетним до ув'язення Тимошенко. !zn

Читайте також:

Янукович запевнив, що серйозно поставився до резолюції Сенату США стосовно Тимошенко

Тимошенко передала на Захід «програму оборони демократії» від «диктатора» Януковича

Ющенко вважає, що Тимошенко може звільнити тільки «третя сила»

Посол ЄС сумнівається, що Тимошенко відпустять навіть після рішення Європейського суду

Рада знову відмовилася розглядати питання декриміналізації «статті Тимошенко», опозиція на знак протесту покинула залу