Яценюк-2008: Мажоритарка - це три кроки назад. Яценюк-2011: Це - перемога опозиції

27 сiчня 15:36

У 2008 році лідер партії «Фронт змін» Арсеній Яценюк назвав повернення до мажоритарної системи виборів «трьома кроками назад». А 17 листопада 2011-го проголосував за новий закон про вибори, назвавши його «перемогою опозиції».

 

Програмні документи «Фронту змін» говорять про відкриті списки на рівні парламенту, закріплюючи такий підхід, як європейський вектор. Перед виборами в місцеві ради 2010 року Яценюк також особисто реєструє у ВР закон із закріпленням і на місцевому рівні пропорційної виборчої системи з відкритими списками.
«Повернення до мажоритарної системи - це не один, не два, а три кроки тому, - заявив спікер Арсеній Яценюк агентству УНІАН іще 2008 року. - Треба йти шляхом створення справжніх партій, яких досі немає в державі. Ми повинні відверто говорити, що, крім КПРС, так нічого й немає, а вже й КПРС немає. Суспільство має сформувати партії, побудовані на ідеології, а не на харизмі лідерів».
«Це - перемога опозиції, - заявляє політик у листопаді 2011-го. - Були чітко сформульовані вимоги опозиції, і нам удалося домогтися виконання цих вимог. За цим законом влада позбавлена можливості фальсифікацій, і опозиція виграє парламентські вибори 2012 року. Таким чином ми показали, що опозиція може перемагати й змушувати владу з нами рахуватися».
У ті дні Яценюк невтомно знаходив усе нові й нові аргументи, що пояснюють його та БЮТ «нищівну перемогу над Банковою». На лист же Юлії Тимошенко про те, що голосування її блоку за закон про вибори народних депутатів - помилка, Яценюк скромно промовчав. Як, утім, ніяк не відреагував на пропозицію Тимо­шенко формувати єдиний партійний і мажоритарний списки опозиції з найбільш авторитетних політиків та представників громадськості.
Детальніше читайте в свіжому випуску «Дзеркала тижня. Україна» в статті Інни Ведерникової «Неймовірні пригоди слуги народу в парламенті». !zn
Читайте також: