Японський уряд пішов у відставку у повному складі

13 сiчня 06:43

Японський уряд у повному складі пішов у відставку на вимогу прем'єр-міністра Йосіхіко Ноди, який має намір сформувати новий кабінет міністрів, передає Associated Press.

 

Шляхом перестановок в уряді Й.Нода планує заручитися підтримкою опозиції при прийнятті закону про підвищення податків.

Процедура відставки має здебільшого церемоніальний характер, оскільки при формуванні нового кабміну японський прем'єр має намір замінити тільки п'ятьох із 17 міністрів. Міністр оборони і міністр споживчого ринку не будуть відновлені на посаді, оскільки вони зазнали критики з боку опозиції за неналежні публічні коментарі.

Уже вирішено, що новим міністром оборони буде призначений депутат парламенту Наокі Танака, зять колишнього прем'єр-міністра Японії Какуейя Танаки, що займав посаду глави уряду з 7 липня 1972-го по 9 грудня 1974 року.

Вже на наступній парламентській сесії Й.Нода має намір подати на розгляд законопроект про підвищення податку з продажів, який у даний час складає 5%. На думку Й.Ноди, подібний захід допоможе скоротити бюджетний дефіцит Японії.

Й.Нода очолив уряд Японії 2 вересня 2011 року. На посаді прем'єра він змінив Наото Кона, який змушений був піти у відставку через аварію на АЕС "Фукусіма-1".