Японія відмовилася від терміну «незаконна окупація» південних Курил, але свою позицію не змінила

02 березня 10:35

Питання про формулювання було вирішено з урахуванням того, що територіальну проблему потрібно вирішувати шляхом переговорів, а також з урахуванням усього комплексу відносин з партнером.

 

Уряд Японії відмовився від терміну "незаконна окупація", який він раніше постійно використовував щодо південної частини Курильських островів.

Натомість у затвердженій на засіданні кабінету міністрів письмовій відповіді на запит депутата від опозиційної Ліберально-демократичної партії йдеться, що острови "зайняті Росією у формі, яка не має юридичних підстав".

По суті, це не змінює позицію Японії, проте формулювання тепер обрано більш м'яке.

Торкаючись причин такої зміни, в уряді країни, як повідомляє сьогодні газета "Санкей", вказали, що "питання про формулювання було вирішено з урахуванням того, що територіальну проблему потрібно вирішувати шляхом переговорів, а також з урахуванням усього комплексу відносин з партнером".

Представники уряду Японії останнім часом і без офіційного рішення уникали терміну "незаконна окупація" та інших подібних формулювань. Вони не вживалися представниками уряду і на щорічному "Загальнонаціональному мітингу за повернення північних територій", що відбувся в Токіо 7 лютого.

"Проблема північних територій - одна з основних у російсько-японських відносинах. Ми розраховуємо на співпрацю в дусі взаємної поваги і з новим керівництвом Росії, який буде сформовано після виборів, що пройдуть у березні. Японія і Росія грають важливу роль в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні, і нам потрібно розвивати наші відносини відповідно до наявних домовленостей", - заявив на ньому прем'єр-міністр Японії Йосіхіко Нода.

1 березня прем'єр-міністр Росії Володимир Путін у бесіді з головними редакторами низки зарубіжних видань висловився за те, щоб "домогтися прийнятного компромісу" з територіального питання у відносинах з Японією. !zn

Читайте також:

МЗС Японії: Відвідування Курил Медвєдєвим завдасть серйозної шкоди двостороннім відносинам

США визнають суверенітет Японії над Курилами

Росія невдоволена змістом японських підручників

Населення Японії за 100 років скоротиться на дві треті через кар'єризм