Японія не піде на компроміс з Китаєм у питанні суперечних островів

27 вересня 06:40

Японія не має наміру йти на компроміс у вирішенні територіального питання з Китаєм, заявив прем'єр-міністр Японії. Він підкреслив, що, незважаючи на всі заяви та дії влади КНР, які знаходять активну підтримку серед населення країни, в Токіо не мають наміру відмовлятися від своїх територій.

 

Японія володіє суверенним правом на острови у Східно-Китайському морі, належність яких оскаржує Китай, і не піде на компроміс. Про це японський прем'єр-міністр Йосіхіко Нода заявив на прес-конференції в Нью-Йорку.

"Вони є невід'ємною частиною нашої території", - заявив прем'єр, виступаючи перед журналістами в кулуарах Генасамблеї ООН.

"Так склалося історично, і такі норми міжнародного права", - уточнив він.

Нода також вимагав від КНР покласти край нападам на японських громадян в ході протестів через суперечні острови і обмеженню бізнес-інтересів Японії в Китаї.

Острови знаходяться під фактичним контролем Японії, де вони іменуються Сенкаку, проте КНР і Тайвань вважають їх частиною своєї території і називають Дяоюйдао. Відносини між Токіо і Пекіном загострилися минулого тижня після рішення японського уряду купити три суперечних острови в їхніх приватних власників.

Японія заявила, що викупила території, щоб уникнути на них будь-яких провокаційних дій, здатних викликати ще більші протести в Китаї.

Пекін стверджує, що Японія силою захопила острови наприкінці ХIХ століття і утримує їх незаконно. В районі цих територій є запаси природного газу і нафти. Китайська влада вимагає від Японії відмовитися від націоналізації Сенкаку. У Китаї не вщухають масові антияпонські протести. !zn

Читайте також:

Флот Японії захистив суперечні острови в морському бою на водяних гармат (ВІДЕО)

Китай направив патрульні кораблі до суперечних з Японією островів

Японія за 26 млн доларів викупить суперечні острови, на які претендує Китай. Пекін обурюється


Японські активісти підняли державний прапор на острові, який Китай вважає своїм