Януковича будуть судити заочно в Україні

14 березня 16:26

Незважаючи на свою відсутність у суді Янукович буде мати захист та інші процесуальні можливості.

 

Генеральна прокуратура передала в Печерський суд Києва документи щодо екс-президента України - втікача Віктора Януковича, повідомив генеральний прокурор України Юрій Луценко.

"Віктор Янукович... постане перед судом в заочному засудженні. У нього буде захист та всі процесуальні можливості", - сказав Луценко на брифінгу в Києві.

При цьому він зазначив, для розгляду справи по звинуваченню Януковича у державній зраді необхідно визначення його підсудності Апеляційним судом Києва.

"Печерський суд розглядати цю справу не може, тому що судді цього суду брали участь в розгляді наших клопотань під час досудового слідства. Закон забороняє слідчим суддям брати участь в розгляді по суті", - пояснив генпрокурор.

який Втік на Росію Янукович з 28 листопада 2016 року є підозрюваним у кримінальному провадженні за ч. 1 ст. 111 (державна зрада), ч. 5 ст. 27 ч. 3 ст. 110 (пособництво в умисні дії, вчинені з метою зміни меж території та державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України) та ч. 5 ст. 27 ч. 2 ст. 437 (пособництво у веденні агресивної війни) Кримінального кодексу України.

Читайте також: Адвокат назвав адресу Януковича в Росії

23 лютого Верховна Рада схвалила в першому читанні зміни до Кримінального процесуального кодексу. За словами Юрія Луценка, закон "дасть можливість 10 березня розпочати суд над Януковичем".

Луценко також повідомив закон дозволить судити високопоставлених чиновників РФ, таких як радник президента Росії Сергій Глазьєв, представник президента РФ в так званому "Кримському федеральному окрузі" Олег Белавенцев, міністр оборони РФ Сергій Шойгу і його заступники – Дмитро Булгаков, Микола Панков, начальник генерального штабу, перший заступник міністра оборони РФ Валерій Герасимов, які підозрюються в скоєнні військових злочинів.