Янукович ветував закон, що посилює правила реєстрації громадян

13 червня 15:14

Низка положень прийнятого Верховною Радою закону, який змінював норми законодавства в сфері прописки і реєстрації, суперечить Конституції. Президент повернув його в парламент.

 

Президент України Віктор Янукович повернув зі своїми пропозиціями для повторного розгляду парламентом закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо реєстрації місця проживання та місця перебування фізичних осіб в Україні», повідомляє президентська прес-служба.

Президент не підтримав низку запропонованих у законі змін до закону «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні». Йдеться, зокрема, про зміни, якими вводиться реєстраційний облік місця проживання та місця перебування осіб в Україні - збір, обробка, систематизація та зберігання відомостей про місце проживання і місце перебування всіх осіб в Україні в електронній формі та/або у формі картотек.

Законом пропонується покласти визначення порядку ведення такого реєстраційного обліку на МВС - водночас не визначені мета створення чергової бази даних про все населення України, цілі використання таких даних, а також не передбачені захисні механізми, які б упереджувати несанкціонований доступ до такої бази, зловживання інформацією.

«Таким чином, зазначеними змінами: по-перше, запроваджується збирання та зберігання інформації про особу, а можливо, і використання такої інформації без згоди цієї особи на підставі підзаконного акта, а не закону, як того вимагає стаття 32 Конституції; по-друге, створюється ризик втручання в особисте життя громадян, що заборонено статтею 32 Конституції і не відповідає загальновизнаним міжнародним стандартам у сфері прав людини, закріпленим Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод», - наголошується у повідомлення прес-служби президента.

У зв'язку з цим Янукович запропонував Верховній Раді привести закон у цій частині у безумовну відповідність із нормами Конституції і загальновизнаними міжнародними стандартами у сфері прав людини.

Президент також наголосив на неприпустимості обмеження для осіб, які звернулися за наданням статусу біженця чи додаткового захисту і стосовно яких прийнято рішення про оформлення документів для вирішення їх питання, права проживати у родичів, у готелі, піднаймати житлове приміщення або користуватися житлом, наданим у пункті тимчасового розміщення біженців.

Крім того, Президент не підтримав нововведення, за яким батьки або інші законні представники новонародженої дитини зобов'язані зареєструвати місце її проживання протягом місяця з дня державної реєстрації народження. Глава держави наголосив на необхідності збереження чинного нині порядку визначення місця проживання дітей.

Президент також відзначив необхідність усунення в Законі прогалин, які створюватимуть ризики штучних ускладнень, зловживань під час вирішення на практиці питань реєстрації та зняття з реєстрації місця проживання осіб. !zn

Читайте також:

Без вибору можуть залишитися виборці, якщо недооцінити зрослі можливості адмінресурс


Персональні дані - під персональну відповідальність


Рада хоче змусити бажаючих отримати громадянство вчити українську мову