Янукович не поведе Україну в Європу, поки ЄС буде "втручатися у внутрішні справи країни"

24 серпня 09:05

Українська влада вірна європейському вибору країни, але інтеграцію в Європейський Союз за всяку ціну не сприймає, заявив президент. Особливість ситуації також у тому, заявив Янукович, що нинішніми труднощами прагнуть скористатися не тільки зовнішні, але і внутрішні сили - "деструктивна" опозиція.

 

Україна залишається вірною європейському вибору, але інтеграція в європейський простір не повинна відбуватися за рахунок втручання у внутрішні справи країни.

Про це заявив президент Віктор Янукович на урочистому зібранні з нагоди Дня Незалежності в Києві в п'ятницю, 24 серпня.

"Ми впевнено прокладаємо дорогу до побудови сучасної європейської держави. Але це надзвичайно складний процес. Ми шукаємо свою дорогу до спільноти розвинутих держав, але інтеграція за всяку ціну за рахунок втрати незалежності, економічних або територіальних поступок, за рахунок дозволу втручатися у внутрішні справи - такий шлях ми ніколи не сприймали і не сприйматимемо", - сказав президент.

- Янукович використає паузу у відносинах з ЄС для «будівництва Європи всередині країни»

Янукович зазначив, що свобода і незалежність є головними складовими процвітання України. "Вільна держава, як і вільна людина, може робити помилки, може переживати поразки. Але в нього завжди є шанс на перемогу в майбутньому", - підкреслив він.

Крім того, в своєму виступі глава держави відзначив, що в останні роки Україна відчула жорсткий зовнішній тиск, зіткнулася з економічними труднощами, що стало для неї серйозним випробуванням. При цьому він зазначив, що ці труднощі не унікальні для України в контексті світової економічної кризи.

"Особливість нашої ситуації обумовлена тим, що нинішніми труднощами прагнуть скористатися не тільки зовнішні, але і внутрішні сили, які намагаються заробити політичний капітал на проблемах українського суспільства", - підкреслив президент.

Янукович зазначив, що "деструктивна опозиція" зробить ставку на дестабілізацію і хаос, а мотив їх дій - сховатися від відповідальності за свої минулі помилки. "Заради політичного реваншу вони йдуть на провокації в Україні і за кордоном. Їм більше нічого запропонувати суспільству", - сказав президент.

Нагадаємо, 30 березня 2012 глави делегацій на переговорах України і Європейського союзу парафували Угоду про асоціацію, включаючи поглиблену і всеосяжну зону вільної торгівлі. 19 липня представниками України і Європейської комісії в Брюсселі було парафовано текст угоди про зону вільної торгівлі між Україною та ЄС, що є невід'ємною частиною угоди про асоціацію.

Однак у Європі сумніваються в готовності України до угоди. Зокрема, міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт за підсумками зустрічі з послом Швеції в Україні 12 червня в Стокгольмі написав у своєму блозі, що євроінтеграція України зупинена, і подальший розвиток подій залежить від керівництва країни та ключ до розв'язання цієї ситуації в руках української влади.

Однак українська влада вважає, що країна семимильними кроками рухається в Європу. Зокрема, за словами прем'єр-міністра Миколи Азарова, «темпи просування України по шляху євроінтеграції не сповільнилися, а - навпаки - прискорилися». !zn

Читайте також:

Кваснєвський: Ситуація в Україні ще складніша, ніж у 2004 році

Польща назвала загрозою для подальшого зближення з ЄС внутрішню ситуацію в Україні

У МЗС запропонували Брюсселю визначитися, де б він хотів бачити Україну