Янукович хоче відібрати у Ради право призначати суддів

04 жовтня 09:33

Президент Віктор Янукович має намір виключити Верховну Раду з процесу призначення або обрання суддів на посади, а також пропонується відсторонити парламент від процесу можливого притягнення судді до кримінальної відповідальності.

 

Президент Віктор Янукович ініціює виключення Верховної Ради з процедури призначення суддів. Про це повідомив радник президента-керівник головного управління Адміністрації президента з питань судоустрою Андрій Портнов на 1-му судовому форумі Асоціації правників.

За його словами, у другій половині дня четверга в Конституційну асамблею буду передані пропозиції Януковича про зміни до розділу Конституції "Правосуддя".

«Наступна позиція - це повне відсторонення парламенту й інших політичних органів від процесу призначення або обрання суддів на посади», - сказав радник президента.

Портнов зазначив, що, зокрема, пропонується скасувати перше призначення суддів на 5 років і відразу призначати їх безстроково за новою процедурою.

«Рішення про це (призначення) буде приймати Вища кваліфікаційна комісія у тому порядку, в якому вона сьогодні вже працює. Це - тестування, конкурсні засади. Після цього - Вища рада юстиції, який вже у новому складі повинен бути сформований з більшістю суддів і після цього президент України буде підписувати акт, який носить виключно церемоніальний характер», - сказав він.

Окрім того, за словами президента, пропонується відсторонити парламент від процесу можливого притягнення судді до кримінальної відповідальності.

«Сьогодні парламент надає згоду на притягнення до кримінальної відповідальності судді. Це повноваження також передається дисциплінарно-кваліфікаційним органам: Вищій кваліфікаційній комісії та Вищій ради юстиції», - повідомив Портнов.

За його словами, також передбачається кілька інших змін.

Нагадаємо, Рада призначає суддів судів загальної юрисдикції безстроково (на перші 5 років служби суддів призначає президент), також парламент призначає частину суддів Конституційного Суду. !zn

Читайте також:

Янукович пообіцяв врахувати кращий досвід інших країн у ході конституційного будівництва

Литвин вважає, що Конституція дозволила зберегти мир в Україні

Янукович узаконив суди в режимі відеоконференцій