Янукович дав "відмашку" голосувати за новий закон про мови

30 серпня 18:06

За словами директора Інституту української мови НАНУ Павла Гриценка, саме так "публічно було сказано президентом Віктором Януковичем". Тобто, 27 вересня парламент повинен буде проголосувати за фактично зовсім інший закон, що не передбачає регіональних статусів мов, аж до зміни назви і "пониження статусу".

 

Нова редакція мовного закону буде проголосована у Верховній Раді 27 вересня.

Про це в ефірі "5 каналу" повідомив директор Інституту української мови НАН України Павло Гриценко, який входить у робочу групу з доопрацювання закону про мови.

"27 вересня все це буде проголосовано в парламенті. Так публічно було сказано президентом Віктором Януковичем", - сказав він.

- У новому варіанті мовного закону немає регіональних мов

Як повідомлялося, група з доопрацювання закону "Колесніченка-Ківалова" була створена за дорученням президента Віктора Януковича 8 серпня відразу після його підписання. Її очолила віце-прем'єр-міністр охорони здоров'я Раїса Богатирьова. До складу групи увійшли 42 учасники, які розділилися на дві підгрупи - під керівництвом екс-президента Леоніда Кравчука та ректора Київського національного Університету ім. Шевченка Леоніда Губерського.

У середу, 29 серпня вони схвалили новий варіант документа, який зберігає за українською мовою статус державної і містить заходи щодо її захисту.

Положення документа не передбачають для мов нацменшин статусу регіональних, а лише припускають захисні механізми: члени територіальної громади, що використовують ту або іншу мову, має право ініціювати "заходи, спрямовані на їх захист", у разі, якщо на певній території проживає не менше 30% носіїв такої мови.

Документ фактично являє собою нову редакцію закону. Члени групи вирішили змінити навіть його назву і озаглавити документ "Про порядок застосування мов в Україні". Як зауважив один з учасників засідання, мета перейменування - "знизити статус документа". "Перша назва була занадто претензійною. Слід пам'ятати, що основи державної політики відображені в Конституції", - пояснив він.

Нагадаємо, 3 липня Верховна Рада прийняла в цілому закон про мови авторства регіоналів Вадима Колесніченка і Сергія Ківалова. 8 серпня Віктор Янукович підписав закон про основи державної мовної політики. Закон зміцнює позиції російської та мов інших національних меншин в регіонах, де їх чисельність перевищує 10%.

У східних і південних областях України місцеві органи влади вже зробили ряд кроків з реалізації положень закону. !zn

Читайте також:

Навіть донецька соціологія не виявила підтримки українцями закону про мови

Тиражі книг російською мовою виросли на 75%

Львівська міськрада оскаржить мовний закон у Конституційному суді


Росія допоможе Україні впроваджувати російську мову в навчальних закладах


Герман не вважає мовний закон проблемою: Будемо об'єднувати Україну на інших цінностях