Янукович впевнений у підписанні асоціації з ЄС

15 лютого 11:06

Запланований на 25 лютого саміт Україна-ЄС "дозволить максимально зблизити позиції у вирішенні актуальних питань нашої двосторонньої співпраці".

 

На нинішньому етапі розвитку відносин з Європейським Союзом першочерговим завданням для України є укладення Угоди про асоціацію, яка передбачає створення поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі. Про це заявив президент України Віктор Янукович аналітичному журналу "Україна і світ. Глобальний порядок денний 2013", створеному у співпраці The New York Times News Service & Syndicate і газети "Сегодня", повідомляє президентська прес-служба.

"Вважаю, що на сьогодні є достатній рівень політичної волі з обох сторін для того, щоб завершити цей процес у заплановані терміни", - сказав він. За словами президента, перехід відносин з ЄС в якісно новий формат політичної асоціації та економічної інтеграції "є важливим етапом на шляху подальшої повномасштабної інтеграції України в Європейський Союз".

Янукович нагадав, що у 2012 році Угода про асоціацію була парафована. "Сьогодні і Україна, і ЄС здійснюють активну підготовку до її підписання", - підкреслив він. Президент висловив упевненість, що саміт Україна - Європейський Союз, запланований на 25 лютого 2013 року, "дозволить максимально зблизити позиції у вирішенні актуальних питань нашої двосторонньої співпраці".

"Європейська інтеграція залишається незмінним зовнішньополітичним пріоритетом і стратегічним курсом розвитку країни", - підкреслив Янукович.

Відповідаючи на запитання про співпрацю України з Митним союзом, президент зазначив, що товарообіг України з країнами Митного союзу перевищує 60 мільярдів доларів США і має тенденцію до подальшого зростання. Тому, за його словами, Україна налаштована на пошук інструментів ефективного і взаємовигідного співробітництва з даними інтеграційними об'єднаннями.

Янукович висловив упевненість, що у виробленні ефективних інструментів взаємодії зацікавлена не тільки Україна, але і всі країни-учасниці Митного союзу. "Ми готові розглядати можливість адаптації на національному рівні правил Митного союзу в частині вільного обігу товарів і послуг, які не суперечать нашим міжнародним зобов'язанням. Упевнений, що необхідний формат співпраці з Митним союзом буде знайдено", - сказав президент.

Янукович підкреслив, що такі кроки дозволять Україні поглибити партнерство з країнами Митного союзу в галузі ядерної енергетики, авіабудування, суднобудування, транспортного і сільськогосподарського машинобудування, а також в інших галузях. !zn

Читайте також:

Україні нагадали, що вільної торгівлі з ЄС не буде без Угоди про асоціацію

Рада ЄС підтвердила прихильність підписання з Україною Угоди про асоціацію

Янукович пообіцяв Фюле працювати над недоліками

Євросоюз дав Україні час до листопада на виконання необхідних для асоціації умов