Янукович визнав неможливим помилування Тимошенко, поки не завершаться суди

11 квiтня 17:44

За словами Януковича, сьогодні йдуть два суди щодо екс-прем'єра: що швидше вони будуть завершені, то швидше буде можливість підійти до розгляду питання про помилування.

 

Президент України Віктор Янукович назвав неможливим помилування екс-прем'єра Юлії Тимошенко, поки тривають суди над нею.

"Я неодноразово відповідав на це питання (про можливість помилування Тимошенко), воно лежить в юридично-правовій площині. Поки не завершаться судові розгляди у справах Тимошенко, розглядати питання помилування неможливо", - сказав Янукович журналістам у Миколаєві у четвер, 11 квітня.

За словами Януковича, сьогодні йдуть два суди щодо екс-прем'єра.

"Що швидше вони будуть завершені, то швидше буде можливість підійти до розгляду питання про помилування. Тобто мої повноваження будуть працювати після завершення цього процесу", - сказав він.

Як повідомлялося, 5 квітня стало відомо, що омбудсмен Валерія Лутковська звернулася до президента Януковича з проханням про помилування екс-глави МВС Юрія Луценка. Омбудсмен послалася на стан здоров'я Луценка та на те, що екс-міністр відбув більшу частину покарання. 7 квітня Янукович підписав указ про помилування, і в цей же день екс-міністр залишив колонію.

У той же час омбудсмен заявила, що говорити про аналогічне звернення з проханням помилувати Тимошенко поки передчасно. "У справі Тимошенко ситуація трохи інша (ніж щодо Луценка), судові процеси ще не завершені, тому говорити про це зараз, мені здається, передчасно", - сказала Лутковська.

11 жовтня 2011 року Печерський районний суд Києва засудив Тимошенко до семи років позбавлення волі за перевищення повноважень під час підписання газових контрактів з Росією в 2009 році. Тимошенко була арештована на судовому засіданні 5 серпня 2011 року. Вона відбуває покарання у Качанівській виправній колонії в Харкові.

З травня 2012 року Тимошенко перевели з колонії в Центральну клінічну лікарню №5 (Харків). Тактику і медикаментозне лікування екс-прем'єра в ЦКЛ №5 визначають німецькі лікарі з клініки "Шаріте" (Берлін).

В даний час в суді знаходиться справа щодо фінансових порушень корпорації "Єдині енергетичні системи України", яку свого часу очолювала Тимошенко.

Крім того, 18 січня 2013 року на брифінгу генпрокурор Віктор Пшонка заявив, що Генпрокуратура завершила розслідування кримінальної справи щодо вбивства народного депутата Євгена Щербаня в 1996 році, а Тимошенко вручено повідомлення про підозру її в організації умисного вбивства з корисливих мотивів спільно з екс-прем'єром Павлом Лазаренком. !zn

Читайте також:

До порядку денного парламенту включено питання про декриміналізацію статей Тимошенко

Франція привітала звільнення Луценка і закликала випустити Тимошенко

Гельсінська спілка просить Януковича помилувати Тимошенко

Лутковська про помилування Тимошенко: Теоретично можливо все