Янукович упевнений, що його хотіли вбити

24 грудня 09:58

Екс-президент країни звинувачує колишню опозицію в спробі його вбити.

 

Колишній президент України Віктор Янукович пояснив своє рішення покинути Київ у минулому році після підписання 21 лютого 2013 року угоди з опозицією, про це він повідомив в інтерв'ю російському виданню "Аргументи і факти".

"У цей день (21 лютого 2013 року - ред.) я запланував поїздки в Харків і Донецьк, щоб зустрітися зі своїми політичними соратниками. Але вже по дорозі до Харкова на мій кортеж було скоєно збройний напад", - згадує Янукович.

За його словами, ввечері 22 лютого він ще перебував на території України, коли парламент ухвалив рішення про його відсторонення від влади. "У них був один вихід - знайти один з чотирьох конституційних способів відсторонення мене від влади. З імпічментом не вийшло. Визнати мене недієздатним, коли я живий і здоровий, - нереально. Залишалися ще два способи: добровільна відставка або смерть", - зазначає він

За словами екс екс-президента, лідери опозиції дзвонили йому і переконували подати у відставку. "Я категорично відмовився. Після цього почалися конкретні дії, які несли загрозу мені і супроводжували мене людям. За тією інформацією, яку я отримував, і, найголовніше, за спробам замахів я чітко зрозумів: мене вирішили вбити", - сказав він.

Саме тому, за словами Януковича, йому необхідно було переїхати в те місце, "де силовики ще зберігали вірність присязі, підпорядковувалися Головнокомандувачу".

Янукович втік з України в Росію 22 лютого. Він оголошений українською владою в розшук, але домогтися його екстрадиції вона поки не може.

Колишній президент України заявляв у лютому минулого року, що його машину, а також автомобіль екс-спікера Володимира Рибака обстріляли. Проте пізніше Рибак спростував інформацію про обстріл його машини.