Янукович пообіцяв Коморовському звільнити Луценка, - ЗМІ

25 лютого 13:38

Президент України, щоб довести своє прагнення до інтеграції з Євросоюзом, пообіцяв президенту Польщі звільнити з тюремного ув'язнення екс-голову МВС Юрія Луценка.

 

Президент Віктор Янукович випустить із в'язниці екс-голову МВС Юрія Луценка і покаже, що він дійсно хоче інтеграції з Євросоюзом. Про це з посиланням на власні джерела пише польська Gazeta Wyborcza. За її даними, таку обіцянку Янукович дав президентам Польщі і Словаччини під час зустрічі минулого тижня.

Канцелярія президента Польщі інформацію про обіцянку звільнити Луценка не підтверджує, але й не заперечує. Сам президент Броніслав Коморовський після зустрічі з Януковичем сказав, що "з оптимізмом дивиться на виконання цілого ряду жестів в питанні побудови іміджу України в країнах ЄС, пов'язаного з двома прізвищами - Юлії Тимошенко і Юрія Луценка".

"Янукович ухиляється. Почекаємо, поки якусь обіцянку не буде реалізовано", - сказав один з високопоставлених чиновників МЗС Польщі. При цьому він підкреслив, що цього разу все виглядає так, що президентові України дуже важливо поліпшити відносини хоча б для того, щоб мати кращу позицію в переговорах з Росією.

Президент України при бажанні міг би випустити Юрія Луценка у будь-який час, але він навмисно затягує час, тому що веде торг із Заходом, повідомила дружина екс-міністра Ірина Луценко. "Згідно з процедурою, для звільнення Луценка потрібні три речі: щоб він відсидів половину терміну, пройшов касаційний суд і написав президентові прохання про помилування. Ви розумієте, що ні Луценко, ні я не будемо писати такого прохання про помилування, тому відповідь заздалегідь відома", - заявила Ірина Луценко.

Хоча за Конституцією у президента є повноваження змінювати саму процедуру звільнення, вказує Луценко. Наприклад, президент може помилувати з гуманних міркувань за станом здоров'я або ближче до листопада 2013 року, коли вже стане критичним питання підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом. "У своєму виступі під час Діалогу з країною" Віктор Янукович зауважив, що Юрій Луценко продовжує його критикувати. Це означає, що президент цікавиться справою Луценка, читає статті з виступами Юрія Луценка як політичного опонента і, отже, тримає його в тюрмі, щоб він не виступав проти влади", - вважає дружина політика.

Нагадаємо, 25 лютого у Брюсселі почався саміт "Україна-ЄС", на якому буде обговорюватися підписання Угоди про асоціацію і зону вільної торгівлі. !zn

Читайте також:

У Брюсселі почався XVI саміт Україна - ЄС

Регіонали пропонували звільнити Луценка, якщо він попросить помилування

Дружина Луценка: Лідери опозиції можуть повторити долю чоловіка