Янукович хоче реструктуризувати "Укроборонпром" - гроші витрачають неефективно

29 березня 13:50

Подальша фінпідтримка підприємств "Укроборонпрома" без їхньої реструктуризації буде неефективною, заявив президент.

 

Президент України Віктор Янукович вважає за необхідне оптимізувати структуру державного концерну "Укроборонпром" для зміцнення його економічних і фінансових позицій. Про це він заявив на засіданні РНБО у Києві в п'ятницю, 29 березня.

"Слід приступити до реструктуризації підприємств оборонно-промислового комплексу, за рахунок чого зміцнити фінансово-економічні позиції державного концерну "Укроборонпром", - сказав президент.

Янукович зазначив, що "Укроборонпрому" потрібна державна підтримка, однак структура концерну повинна бути більш оптимальною для забезпечення потреб армії, підвищення конкурентоспроможності вітчизняного ОПК та зміцнення позицій України на світовому ринку.

У той же час, резюмував Янукович, "подальша фінансова підтримка для покращення стану підприємств концерну без їхньої реструктуризації буде неефективною".

Примітно, що буквально напередодні губернатор харківщини Михайло Добкін висловив невдоволення, що "Укроборонпром" "забирає у підприємств області зароблені ними гроші", і запропонував підпорядкувати всі промислові підприємства регіону, у тому числі і ті, що входять до складу "Укроборонпрома", одному відомству - Міністерству промислової політики.

- "Укроборонпром" запропонували зробити підрозділом Мінпромполітики

Нагадаємо, що держконцерн "Укроборонпром" створено згідно з указами президента від 9 і 28 грудня 2010 року, а також постановою уряду №1221 від 29 грудня 2010 року. Згідно з прийнятим парламентом у червні 2011 року законом України "Укроборонпром" спільно з урядом забезпечує управління об'єктами держвласності в ОПК. МЕРТ в якості уповноваженого органу представлений у складі "Укроборонпрома".

В даний час учасниками держконцерну виступають 134 підприємства ОПК, включаючи держкомпанію "Укрспецекспорт" та її дочірні підприємства.

Згідно з указом президента від 26 червня 2012 року, держконцерн "Укроборонпром" очолює Сергій Громов.

Під час засідання ради регіонів у кінці грудня 2012 року глава держави озвучив завдання з проведення глибокої модернізації ОПК вже у 2013 році. В даний час "Укроборонпром" готує на 2013 рік реформування близько 80% своїх підприємств.

За попередніми оцінками держконцерну, близько 15% з них повинні бути корпоратизовані, близько 60% - реструктуризовані, ще близько 5% - можуть бути ліквідовані.

Уряд в оприлюдненій днями "Програмі активізації розвитку економіки України на 2013-2014 роки" озвучив плани щодо залучення протягом двох років на формування раціональної структури ОПК і виконання низки державних оборонних програм під гарантії держави близько $ 600 млн (4,95 млрд грн, бюджетний курс 8,4 грн/$ 1). !zn

Читайте також:

Янукович схвалив списання боргів "Укроборонпрома" мінімум на 820 млн грн

Новий "збройовий скандал": американський посередник погрожує "Укроборонпрому" судом

Янукович повідомив, що Україна працює над зброєю, про яку він "не хотів би говорити"

Експерти побачили плюси від відродження Мінпромполітики