Якщо угоду Україна–ЄС не буде підписано у 2013-му, наступний шанс з'явиться не раніше 2016-го

08 лютого 16:25

Вікно можливостей для підписання Угоди про асоціацію Україна-ЄС відкрито саме зараз. І відкрито ненадовго.

 

Якщо Угоду про асоціацію Україна-ЄС не буде підписано в листопаді 2013 року, як наполягає Євросоюз, повернутися до обговорення цього питання сторони зможуть не раніше 2016 року. Така об'єктивна реальність, що витікає з політичних календарів як ЄС, так і України.

Про це у своїй статті для ZN.UA пише політичний оглядач Тетяна Силіна.

Єврокомісар з питань розширення і європейської політики сусідства Штефан Фюле під час візиту до Києва не випадково зробив особливий акцент на важливості термінів в політиці: 2014-й - рік виборів у Євросоюзі, попереду зміна складу Європарламенту і Єврокомісії; 2015-й - рік президентських виборів в Україні. Абсолютно очевидно, що в цей період обговорювати асоціацію України з ЄС буде нереально, відзначає оглядач.

"Фюле абсолютно правий: вікно можливостей для підписання Угоди відкрито саме зараз. І відкрито ненадовго. Причому часу у Києва ще менше, ніж здається. Це тільки кажуть - "до листопада", а насправді для того, щоб продемонструвати пристрасне бажання і підкріпити його активними діями, залишилося не більше чотирьох місяців. У червні має відбутися чергове засідання Ради з питань співпраці Україна-ЄС, і до цього часу необхідна повна ясність щодо намірів України", - пише автор статті.

Нагадаємо, одним з головних меседжів єврокомісара Штефана Фюле, який відвідав Київ у кінці цього тижня, було повідомлення про те, що листопад 2013 р. є крайнім терміном для виконання Україною умов, необхідних для підписання Угоди про асоціацію з ЄС на саміті "Східного партнерства" у Вільнюсі.

Подробиці читайте у завтрашньому номері "Дзеркала тижня. Україна" у статті Тетяни Силіної "Зворотний відлік". !zn

Читайте також:

Янукович пообіцяв Фюле працювати над недоліками

Євросоюз дав Україні час до листопада на виконання необхідних для асоціації умов

Азаров розписав комісарові ЄС вигоди Митного союзу