Яценюк звинуватив ЦВК у змові з адміністрацією президента

16 квiтня 18:10

Влада не тільки відмовилася визнавати перемогу опозиційних кандидатів на п'яти проблемних округах, але і вкрала на виборах у "Батьківщини" 2-3%.

 

Опозиція внесла до парламенту постанову, якою зобов'язує Центральну виборчу комісію завершити підрахунок голосів на п'яти проблемних округах і визначити в них переможців.

Про це заявив голова фракції "Батьківщина" на засіданні Тимчасової слідчої комісії з питань розслідування фактів перегляду волевиявлення Українського народу на парламентських виборах 2012 року, повідомляє прес-служба партії.

Масові фальсифікації, за його словами, почалися в першу чергу на п'яти мажоритарних округах, на яких донині так і не визначено переможців. "Була змова між окремими членами ЦВК і адміністрацією президента Януковича, яка полягала в тому, щоб не визнати переможців на цих п'яти мажоритарних округах кандидатів від опозиції", - зазначив Яценюк.

Яценюк також зазначив, що в опозиції є факти, що підрахунок голосів виборців за пропорційною складовою було зупинено на 72 години.

"Було дано вказівку з адміністрації президента Януковича, щоб результат Партії регіонів за пропорційною складової був не меншим 30%. Таким чином протягом двох діб навмисне стримувалися результати на табло ЦВК", - сказав він.

За даними опозиції Арсеній Яценюк підкреслив, що саме в цей момент у східних областях України "працювали з підвищенням явки і переписуванням протоколів ДВК і ОВК". Він додав, що тоді в "Батьківщини" було відібрано 2-3%.

"Ми вважаємо, що це має бути предметом кримінального розслідування нової Генеральної прокуратури України. Хто давав вказівки ЦВК не підраховувати голоси? Адже, згідно з законом, ЦВК повинна була взяти на себе функцію окружної виборчої комісії і самостійно провести підрахунок всіх голосів і визначити переможців", - підкреслив він.

"Наші європейські партнери спостерігають за тим, як українська влада буде виконувати свої зобов'язання з розслідування фактів фальсифікації і запобігання фальсифікацій у майбутньому", - зазначив Яценюк і звернувся до членів ТСК, аби комісія окремо взяла під контроль питання цих п'яти округів, "де фактично і юридично було вкрадено перемогу". !zn

Читайте також:

ЦВК звинуватили в навмисному небажанні встановлювати результати виборів у проблемних округах

ЦВК очікує від Ради законодавчої можливості провести повторні вибори в п'яти проблемних округах

ЦВК не може провести вибори в проблемних округах без спеціального закону

Провладного кандидата на сфальсифікованому окрузі в Первомайську повернули на роботу