Яценюк запевнив, що "Батьківщина" не шантажувала Кличка виборами мера Києва

26 лютого 13:27

Опозиційні депутати висунули кандидатуру Кличка на посаду мера Києва лише тому, що він може перемогти, але в їхні плани ніяк не входило позбутися конкурента на президентських виборах в 2015.

 

Партія "Батьківщина" не шантажує лідера партії "УДАР" Віталія Кличка у питанні участі у виборах мера Києва, а вважає посаду мера гарною стартовою позицією для подальших перемог". Про це заявив Арсеній Яценюк.

"Я читав цю заяву і розмовляв з окремими депутатами, які підписали цю заяву. Вона підписана всіма депутатами, які виграли мажоритарні округи у місті Києві... це дуже важливо, тому що саме ці люди мають право говорити від імені виборців, які за них голосували. Вони мені повідомили, що це спільна позиція всіх депутатів після неодноразових зустрічей з виборцями і тих людей, які хочуть реальних змін у місті Києві", - прокоментував Яценюк заяву, підписану депутатами-мажоритарниками зі зверненням до лідера партії "УДАР" Кличка з проханням визначитися зі своєю участю у виборах мера Києва.

Він підкреслив, що депутати-мажоритарники висловили свою позицію щодо того, що "ми у Києві можемо тільки перемогти, а перемогти тільки в тому випадку, якщо опозиція висуне єдиного кандидата".

При цьому Яценюк зазначив, що перемогти опозиція може в тому випадку, якщо "один із найбільш ймовірних кандидатів визначиться зі своєю участю або неучастю у виборах. Ми будемо чекати на його рішення".

Відповідаючи на питання, чи не виглядають подібні заяви і заклики до Кличка як відвертий шантаж і спроби позбутися конкурента на президентських виборах в 2015 році, Яценюк сказав: "Це виглядає як тільки одне - не дати Партії регіонів виграти вибори в Україні - висунути єдиного узгодженого кандидата... що ж до президентських виборів, то ніяких обмежень в цьому питанні немає. Ви бачили, що навіть у нашій заяві, яка лунала з цього приводу, було сказано, що ми без будь-яких додаткових умов і зауважень йдемо на вибори мера Києва - ред.)".

- Мера Києва від опозиції можуть усунути за "сценарієм Черновецького"

"Мені здається, що це, навпаки, дуже серйозний майданчик (пост мера - ред.) для подальших перемог", - сказав Яценюк.

Нагадаємо, 18 лютого на засіданні фракція "Батьківщина" ще раз підтвердила своє прагнення висунути єдиного кандидата на виборах мера і підтримала кандидатуру Кличка на цю посаду у разі, якщо Кличко підтвердить свій намір балотуватися на неї. При цьому він відзначив, що у випадку, якщо "УДАР" і Кличко приймуть інше рішення, то фракція "Батьківщина" має намір проводити подальші консультації для того, щоб забезпечити виконання своєї позиції про висунення кандидата, який був би узгодженим між опозиційними силами і єдиним кандидатом на виборах мера Києва.

Як повідомлялося, мер Києва Леонід Черновецький, чиї обов'язки закінчилися 3 червня 2012 року, написав заяву про відставку. 12 липня Київська міська рада прийняла до відома факт дострокового припинення повноважень мера міста Черновецького на підставі його особистої заяви.

Вибори мера столиці повинні були відбутися 2012 року. Проте Верховна Рада не прийняла необхідний закон, який би визначив час їхнього проведення. !zn

Читайте також:

Київські депутати-мажоританики вимагають від Кличка визначитися, чи піде він у мери

Опозиція висуне іншого кандидата, якщо Кличко відмовиться йти у мери

Соцопитування показало відсутність у Кличка конкурентів на виборах мера Києва

"Батьківщина" не радилася з Кличком, коли висувала його в мери