Яценюк убезпечив себе від можливої відставки

23 квiтня 09:37

"Батьківщина" ухвалила нове положення про діяльність фракції, згідно з яким для відкликання голови необхідно не менше 2/3 голосів.

 

Фракція "Батьківщина" затвердила нове положення про свою діяльність, згідно з яким відставка голови може бути прийнята не менше 2/3 голосів, а не простою більшістю голосів.

Положення "Про депутатську фракцію Батьківщина у Раді VII скликання" було затверджено на засіданні фракції 16 квітня. Документ істотно ускладнює процедуру обрання і відкликання голови фракції - Арсенія Яценюка. "Головою фракції вважається обраний (відкликаний) член фракції, за відкликання якого проголосувало більш ніж 2/3 членів фракції", - сказано в положенні.

Зараз у фракції є 95 людей, тому для відкликання Яценюка тепер необхідні голоси не менше 64 народних депутатів. Необхідність підвищення мінімального порогу голосів, необхідного для відставки Яценюка, виникла через погрози перевороту всередині фракції. Сам Яценюк вперше заявив про це на початку квітня, після того як фракцію залишили чотири народних депутата - Віталій Немилостивий, Ігор Скосар, Роман Стаднійчук і Олег Канівець, пише видання КоммерсантЪ-Украина.

На засіданні фракції народні депутати пропонували й інші варіанти положення про її діяльність. Один з них розробив і роздав своїм колегам заступник голови партії Сергій Сас. Документ містить три важливих пункти, що не ввійшли в прийняте положення. Головною метою діяльності фракції в ньому названо "забезпечення передумов і вжиття заходів щодо звільнення з ув'язнення Юлії Тимошенко".

Членів фракції пропонувалося зобов'язати керуватися у своїй діяльності "рішеннями з'їзду і політради партії "Батьківщина". Спрощувалася також процедура відставки голови фракції - для цього було б достатньо рішення простої більшості. Проте ця пропозиція не знайшла підтримки.

Яценюк очолює фракцію "Батьківщина" у Верховній Раді VII скликання з моменту її заснування. Рішення про його призначення прийнято 12 грудня 2012 року 99 народними депутатами, обраними в мажоритарних округах і за виборчим списком партії, і оголошено на установчому засіданні парламенту. !zn

Читайте також:

"Тушка" Немилостивий передав у Раду заяву про відмову від депутатства

Гриценко заявив про можливість свого виходу з фракції "Батьківщина"

Яценюк розповів, як Клюєв скуповував тушок по 15 млн доларів за кожного