Яценюк пояснив, що Тимошенко не приїхала до суду через погані дороги

15 лютого 12:34

За словами Арсенія Яценюка, доставка Тимошенко в Київ на автомобілі могла б згубно позначитися на її здоров'ї.

 

Екс-прем'єр Юлія Тимошенко не прибула на засідання Печерського райсуду в Києві, де розглядається справа про її причетність до вбивства Євгена Щербаня, оскільки не може, зважаючи на стан здоров'я, "трястися" на українських дорогах.

Про це заявив журналістам народний депутат від "Батьківщини" Арсеній Яценюк.

"Їхати близько 12 годин автомобілем, з її станом здоров'я, це просто означає фізичне знищення. З одного боку, я дуже хотів її бачити, але з іншого - чудово розумію, що таке проїхати в машині по тим дорогам, які сьогодні існують в Україні, точніше, їх немає. І те, яким чином це буде впливати на її стан здоров'я", - пояснив він.

Відповідаючи на уточнююче питання, чи була це відмова з боку Тимошенко, політик сказав: "Я зараз буду розбиратися".

- Прокуратура оголосила про одужання Тимошенко і вимагає повернути її в колонію

Спочатку прес-служба Державної пенітенціарної служби повідомила, що Тимошенко 15 лютого буде доставлено на судове засідання у Києві, про що екс-прем'єр написала відповідну заяву.

У п'ятницю начальник Качанівської виправної колонії Ігор Колпащиков розповів, що ввечері напередодні вони отримали три заяви від Тимошенко з вимогою негайно повідомити, чи планується її етапування та приблизний час вивезення.

Колпащиков розповів, що приїхав в ЦКЛ №5, де Тимошенко проходить курс лікування, щоб розповісти їй про порядок етапування, його умови і час виїзду. За його словами, доставка Тимошенко в Київ зайняла б близько 6-7 годин.

"Вона цікавиться часом, який буде витрачено на етапування. Це близько 6-7 годин, після чого вона висловлюється: "До речі, хочу вам сказати, що ви повинні діяти за законом. За законом, ви знаєте, вивезення зі стаціонару взагалі заборонено. Я не повинна гробити своє здоров'я. Після того як всі тортури будуть здійснені, мені доведеться ще досить довго виправляти своє здоров'я і ви це чудово знаєте". Таку відповідь ми розуміємо як відмову від участі в судовому засіданні в Києві", - заявив він.

У той же час Колпащиков підтвердив, що перевозити з лікарні в суд можна тільки при наявності виписки.

"Для цього повинна бути виписка, згідно зі ст. 138 (КПК) засуджена, яка знаходиться тривалий час в лікувальному закладі, не може бути вивезена для проведення слідчих дій", - уточнив начальник колонії.

Він також повідомив, що для етапування екс-прем'єра було все готово, її планували вивезти о 5 ранку п'ятниці автотранспортом.

У результаті засідання суду, на якому допитують другого свідка у справі про вбивство в 1996 році народного депутата Євгена Щербаня, проходить без Тимошенко.

Головуючим є слідчий суддя Печерського районного суду Києва Віктор Кицюк. !zn

Читайте також:

Тимошенко вимагає, щоб їй дали допитати свідка у справі Щербаня

Азаров зауважив, що зима "остаточно доконала" українські дороги

Свідок у "справі Щербаня" розповів, кого повинні були вбити наступним

Свідок у "справі Щербаня" розповів про мотиви вбивства