Вступ Болгарії та Румунії до Шенгену знову відкладено - до осені

02 березня 16:35

Рішення про прийом у Шенген Болгарії та Румунії вкотре відкладено. На саміті ЄС в Брюсселі глави держав і урядів рекомендували Єврораді повернутися до цього питання восени 2012 року.

 

Глави держав і урядів країн Європейського Союзу на саміті ЄС у Брюсселі знову не змогли домовитися про прийом Румунії та Болгарії до Шенгенського простору. Як повідомляє в п'ятницю, 2 березня, агентство dpa з посиланням на проект підсумкового комюніке, міністрам внутрішніх справ країн Євросоюзу рекомендовано розглянути це питання у вересні 2012 року.

Спостерігачі відзначають, що глави держав і урядів вперше назвали конкретну дату прийняття рішення. Тим самим вони посилили тиск на уряди в Софії та Бухаресті, щоб ті усунули всі недоліки. Приєднання Румунії та Болгарії до Шенгенського простору має бути затверджене на вищому рівні одноголосно всіма країнами, що входять до нього. До цих пір рішення блокували Нідерланди.

Європарламент критикує Нідерланди

Напередодні саміту голландський прем'єр-міністр Марк Рютте заявив, що право вето буде використовуватися «стільки, скільки буде потрібно», нагадує агентство «Інтерфакс». «Ми вважаємо, що Болгарія і Румунія поки не зробили все, що необхідно. Вони просунулися вперед, але цього недостатньо для виконання умов прийому до Шенгену», - сказав Рютте.

За словами європейських дипломатів, заперечення Нідерландів стосуються насамперед Болгарії, яка межує з Грецією, яка є членом Шенгену. Через Грецію в ЄС йде потік нелегальних іммігрантів з боку Туреччини. Крім того, в обох країнах-кандидатах все ще високий рівень корупції. Позицію Нідерландів різко критикує Європейський парламент, який вважає, що Болгарія і Румунія відповідають всім критеріям членів Шенгенської зони. !zn

Читайте також

Румуни мстять голландцям за Шенген тюльпанами

Болгарію і Румунію знову не пускають у Шенген

Данія буде домагатися вступу в Шенген Румунії та Болгарії

Болгарію і Румунію не пустили в Шенген