Всі постанови Європейського суду неухильно виконуються, - Лавринович

23 березня 09:41

Олександр Лавринович заявив, що всі постанови ЄСПЛ в частині, яка стосується громадян України, неухильно виконуються. Проте статус Юлії Тимошенко можна змінити тільки рішенням суду України.

 

Міністр юстиції Олександр Лавринович вважає, що якщо Європейський суд з прав людини вирішить, що при розгляді справи Юлії Тимошенко не було забезпечено справедливий суд, це стане підставою для перегляду вироку українським судом.

«Якщо Європейський суд з прав людини вирішить, що не було забезпечено справедливий суд, це стане підставою для додаткового перегляду вироку українським судом. Європейський суд рішень національних судів не скасовує: статус Юлії Тимошенко можна змінити тільки рішенням суду України», - сказав Лавринович.

Міністр підкреслив, що Європейський суд з прав людини не дає рекомендацій, а приймає обов'язкові для держави рішення.

«Він не встановлює законність або незаконність рішень національних судів, а розглядає скарги громадян на порушення Конвенції про права людини. Всі постанови цього суду в частині, яка стосується громадян України, неухильно виконуються», - заявив він.

Нагадаємо, Європейський суд з прав людини входить у структуру Ради Європи, членом якої є Україна. Рішення Європейського суду з прав людини підлягають обов'язковому виконанню країнами, які ратифікували Європейську конвенцію. !zn

Читайте також:

Україна відзвітувала перед Європою про лікування Тимошенко

Суд розгляне касацію щодо «газової справи» Тимошенко 15 травня

Європей
ський суд постановив лікувати Тимошенко за межами в'язниці