ВР розгляне зміни до закону про вибори в четвер

14 листопада 11:34

Верховна Рада України має намір розглянути законопроект про зміни до закону «Про вибори народних депутатів України» у кінці тижня - у четвер, 17 листопада, на вечірньому засіданні парламенту.

 

Про це повідомив спікер ВР Володимир Литвин під час погоджувальної ради у понеділок, 14 листопада.

За його словами, у четвер о 16 годині «будемо розглядати підходи і напрацювання щодо виборчого законодавства з виборів до Верховної Ради».

Він підкреслив, що тимчасова спеціальна комісія «уже перейшла у площину практичної роботи».

В.Литвин нагадав, що сьогодні о 14 годині розпочнеться засідання комісії.

«Є пропозиції від двох фракцій, які потрібно розглянути і вийти на позицію погодження для того, щоб була тема для розмови. У разі узгодження цих позицій, я думаю, все інше буде лежати фактично у технічній площині», - додав В.Литвин.

Нагадаємо, раніше ZN.UA опублікувало підписані керівниками опозиційних фракцій НУ-НС і "БЮТ-Батьківщина" вимоги, які має бути враховано в новому узгодженому законопроекті про вибори народних депутатів. Серед основних політичних вимог - вибори 150 депутатів за мажоритаркою, допуск до участі у виборах політичних блоків і зниження бар'єру до 1%.

Як повідомлялося, два тижні тому Верховна Рада створила тимчасову спеціальну комісію з доопрацювання закону про вибори народних депутатів.

Зараз у Раді знаходиться кілька законопроектів про вибори, в тому числі №9265-1, поданий депутатами більшості. Цей документ майже повністю повторює проект, який розробляла робоча група на чолі з міністром юстиції Олександром Лавриновичем, проте містить кілька норм, які не розглядала Венеціанська комісія.

Опозиція наполягає, щоб ТСК взяла за основу саме розглянутий Венеціанською комісією варіант законопроекту.