Власенко спростував відмову Тимошенко їхати до Києва на судове засідання у справі Щербаня

12 лютого 17:21

Тимошенко ані письмово, ані усно не відмовлялася їхати на судове засідання у справі Щербаня. Інформацію Державної пенітенціарної служби про те, що Тимошенко в категоричній формі відмовилася від поїздки до Києва захист екс-прем'єра назвав брехнею.

 

Екс-прем'єр України Юлія Тимошенко ні в письмовій, ні в усній формі не відмовлялася від участі 13 лютого у проведенні слідчих дій у кримінальному провадженні про вбивство народного депутата Євгена Щербаня, стверджує її захисник Сергій Власенко.

"Це пряма брехня. Юлія Володимирівна не відмовлялася від жодних поїздок у київський суд. У моїй присутності ми обговорювали це питання з заступником начальника колонії Оксаною Володимирівною. При цьому ніяких заяв з відмовою Тимошенко не писала. Ніяких усних заяв з відмовою Юлія Володимирівна не робила", - сказав Власенко, коментуючи інформацію Державної пенітенціарної служби про те, що Тимошенко в категоричній формі відмовилася від участі в судовому засіданні в Києві.

Він також зазначив, що якщо у пенітенціарної служби є докази відмови Тимошенко, вона може їх оприлюднити.

"Я, користуючись тими повноваженнями, які є у мене і у Юлії Володимирівни, даю офіційний дозвіл пенітенціарній службі опублікувати її заяву, якщо така у них є. Або нехай опублікують сьогоднішнє відео відмови Юлії Тимошенко від участі в суді у Києві", - сказав Власенко.

Раніше у вівторок прес-служба Державної пенітенціарної служби повідомила, що Тимошенко у категоричній формі відмовилася від участі у судовому засіданні для участі в допиті свідка у Печерському райсуді Києва 13 лютого, про що складено відповідний акт.

У приміщенні Апеляційного суду Києва слідчий суддя Печерського райсуду Оксана Царевич проведе засідання - слідчі дії в рамках розслідування вбивства депутата Євгена Щербаня у 1996 році.

Як повідомлялося, член виконкому Ліберальної партії, депутат Верховної Ради Щербань був розстріляний 3 листопада 1996 року в аеропорту Донецька після прибуття з Москви. Злочинці зникли з місця події на автомобілі. Щербань, його дружина і механік померли в результаті отриманих поранень. Бортінженер літака помер в лікарні від вогнепального поранення в шию. Правоохоронні органи виключили політичну версію вбивства і як основну розробляли кримінальну.

У квітні 2003 року Апеляційний суд Луганської області засудив до довічного ув'язнення вбивцю депутата Вадима Болотських.

Син Щербаня, депутат Донецької облради Руслан Щербань 4 квітня 2012 року заявив, що передав Генпрокуратурі документи про можливу причетність екс-прем'єрів Тимошенко і Павла Лазаренка до вбивства його батька.

Тимошенко і Лазаренко категорично заперечують свою причетність до вбивства.

18 січня 2013 року генпрокурор Віктор Пшонка заявив про завершення розслідування кримінальної справи щодо вбивства Щербаня, Тимошенко вручено повідомленні у підозрі її в організації спільно з Лазаренком умисного вбивства з корисливих мотивів. Санкція статті, за якою їй вручено повідомлення, передбачає довічне ув'язнення. За даними Пшонки, Тимошенко і Лазаренко заплатили за вбивство Щербаня 2,8 млн дол.

На 13 лютого призначено проведення слідчих дій у справі про вбивство депутата, слідчий суддя Печерського райсуду Києва ухвалила доставити на судове засідання підозрювану у справі Тимошенко. Раніше Тимошенко просила перенести проведення слідчих дій в режимі відеоконференції на 2-3 тижні, щоб знати предмет розгляду справи і відповідним чином підготуватися.

За матеріалами: Інтерфакс-Україна

Читайте також:

Чоловік Тимошенко пов'язав вбивство Щербаня з президентством Януковича

Обвинувачення не знає, чи буде Тимошенко в суді 13 лютого, а захист вважає можливу доставку тортурами

Захист Тимошенко заявляє, що Генпрокуратура приховала важливі матеріали справи Щербаня

ГПУ готова надати захист Тимошенко матеріали щодо "справи Щербаня"