Влада Техасу заборонила спостерігачам від ОБСЄ наближатися до виборчих дільниць

25 жовтня 07:33

У Техасі спостерігачам ОБСЄ під загрозою кримінального переслідування заборонено наближатися до виборчих дільниць. Влада штату заявила, що іноземні організації не мають права втручатися у виборчий процес.

 

Між Організацією з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) та американським штатом Техас розгорівся конфлікт з приводу спостереження за президентськими виборами у США, що пройдуть 6 листопада.

Прокурор Техасу Грег Еботт пригрозив спостерігачам ОБСЄ, що якщо вони наблизяться до виборчих дільниць ближче, ніж на 100 футів (30,5 метра), то вони можуть бути зазнати кримінального переслідування.

У відкритому листі голові місії спостерігачів ОБСЄ у Сполучених Штатах Дану Евертс Еббот підкреслив, що «групи і окремі особи з-за меж США не мають права впливати на виборчий процес у Техасі або втручатися в нього».

Стосовно стурбованості ОБСЄ з приводу випадків широкомасштабного шахрайства з ідентифікаційними посвідченнями виборців у Техасі, прокурор штату вказав, що думка ОБСЄ щодо допустимості таких посвідчень «юридично не має ніякого значення» у США, оскільки Верховний суд вже підтвердив конституційність цих документів. Якщо ж, за його словами, «члени ОБСЄ бажають більше дізнатися про американський виборчий процес, щоб поліпшити свої власні демократичні системи, то вони можуть обговорити з владою Техасу ті заходи, які були прийняті для забезпечення бездоганності виборного процесу» у цьому штаті.

У зв'язку з погрозами кримінального переслідування ОБСЄ поскаржилася держсекретареві Гілларі Клінтон. Директор Бюро з демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ) ОБСЄ Янез Ленарчич назвав ці погрози неприйнятними.

ОБСЄ з 2002 року спостерігала за усіма виборами у США без будь-яких ускладнень. США, так само як і інші члени ОБСЄ, зобов'язані запрошувати спостерігачів від цієї організації для моніторингу виборів. !zn

Читайте також:

У школах Техасу запроваджують ідентифікаційні картки, щоб відслідковувати місцезнаходження учнів

ОБСЄ направить до України на вибори найбільшу в історії місію спостерігачів

Спостерігачі ОБСЄ стежитимуть за адмінресуросом і свободою ЗМІ

Мешканці одеського села погрожують зірвати вибори через веб-камери