Влада Іспанії відмовилася від перемовин з ЕТА про розпуск угруповання

25 листопада 15:48

Керівництво Іспанії вважає, що сепаратисти з ЕТА повинні якомога швидше заявити про свій беззастережний саморозпуск і не висувати жодних умов. Раніше ЕТА опублікувала на сайті баскської газети Gara заяву, в якій запропонувала урядам Іспанії та Франції провести перемовини про закінчення своєї діяльності і складання зброї.

 

Влада Іспанії відмовляється вести які-небудь перемовини з баскськими сепаратистами про саморозпуск терористичної організації ЕТА (ETA - Euzkadi Ta Azkatasuna, баскською мовою "Батьківщина і свобода").

"Ми ніколи не вели і не будемо вести ніяких перемовин з терористичною організацією ЕТА. Керівництво країни вважає, що сепаратисти з ЕТА повинні якомога швидше заявити про свій беззастережний саморозпуск і не висувати жодних умов", - повідомив у неділю міністр внутрішніх справ королівства Хорхе Фернандес Діас, коментуючи заяву баскських сепаратистів про готовність обговорити саморозпуск угрупування ЕТА з владою Іспанії і Франції.

Раніше ЕТА опублікувала на сайті баскської газети Gara заяву, в якій запропонувала урядам Іспанії та Франції провести перемовини про закінчення своєї діяльності і складання зброї.

Зокрема, сепаратисти запропонували іспанській владі дозволити ув'язненим з організації ЕТА відбувати залишилися тюремні терміни у місцях ув'язнення на території Країни Басків, а також обговорити умови і терміни здачі зброї та розформування військових структур терористичної організації.

Окрім того, керівництво ЕТА заявило про готовність визнати свою відповідальність за загибель людей в результаті багаторічної кампанії терору у відповідь на визнання провини з боку уряду Іспанії за тортури та жорстоке поводження із заарештованими бойовиками ЕТА.

Офіційною датою заснування ЕТА вважається 31 липня 1959 року, коли група молодих людей, що відокремилися від Баскської націоналістичної партії, вирішила вести боротьбу за незалежність Країни басків з допомогою зброї. За останні роки іспанські правоохоронні органи за сприяння французьких, португальських і британських колег фактично знешкодили організацію. Поліція затримала десятки ключових фігур банди, вилучила майже дві тонни вибухових речовин, значну кількість документів, зброю, наркотики, виявила кілька схованок і лабораторію з виготовлення вибухівки у Португалії і запобігла створенню ще двох баз терористів у Португалії та іспанській Каталонії. !zn

Читайте також:

Лідера організації ЕТА посадили на 105 років

Іспанський уряд не визнає оголошене ЕТА перемир’я

Баскського бойовика засуджено на 83 роки за вбивство поліцейського

ЕТА оголосила постійне перемир’я