Влада заважає представникам ПАРЄ потрапити в Україну

26 березня 10:24

Київ намагається уникнути розгляду в ПАРЄ питання про ситуацію в Україні і вже другий місяць відкладає візит представників моніторингової комісії у країну.

 

Влада України вже два місяці перешкоджає прибуттю в країну представниць моніторингової місії ПАРЄ. Це, зокрема, має намір обговорити президент Парламентської асамблеї Ради Європи Жан-Клод Міньйон під час візиту до Києва, який починається у вівторок.

"Протягом останніх двох місяців співдоповідачки асамблеї з українського питання Майліс Репс і Марієтта Пурбе-Лундін не можуть відвідати країну. Влада знаходить все нові відмовки - то президента немає, то ще щось", - розповіло джерело.

Планувалося, що доповідачки відвідають Україну в першій декаді березня. Цю поїздку довелося перенести на місяць, але і нову дату українська сторона не підтвердила.

Скасування останнього візиту особливо обурило ПАРЄ, оскільки у прес-службі асамблеї вже анонсували його проведення 4-5 квітня, пише "Коммерсант-Украина".

"Київ повідомив співдоповідачкам, що вони не зможуть провести зустрічі в парламенті, оскільки це дні сесії. Хоча раніше Київ, навпаки, відмовлявся підтверджувати візит у непленарні тижні, пояснюючи, що нікого не буде на місці", - розповіло джерело в ПАРЄ.

За словами Репс, скасування візиту мотивували тим, що "високопоставлені українські чиновники 4-5 квітня будуть зайняті з іншими офіційними гостями".

Швидше за все, приводом для відмови стали плани проведення 3-4 квітня засідання комітету парламентського співробітництва Україна-ЄС. Тим часом, на минулому тижні Партія регіонів зірвала засідання цього комітету, заблокувавши затвердження його складу.

Ця ситуація вже обговорювалася на зустрічі моніторингового комітету ПАРЄ 20 березня у Парижі, а також стала причиною для дипломатичної ноти, направленої в Київ президентом ПАРЄ, пише газета. Тепер Міньйон має намір особисто обговорити це з українським керівництвом.

"Очевидно, Київ намагається уникнути розгляду в ПАРЄ питання про ситуацію в Україні. Без візиту в країну співдоповідачки не зможуть підготувати звіт", - вважає співрозмовник видання.

Раніше опозиція наполягала на розгляді українського питання на найближчій сесії ПАРЄ - 22-26 квітня.

Репс заявила, що зараз розглядається нова дата візиту: "Ми приїдемо 15-16 квітня".

Ще не всі зустрічі, запитані місією ПАРЄ на нову дату, підтверджені українською стороною, уточнюють джерела. Київ швидше за все не буде йти на ескалацію конфлікту, і цього разу візит відбудеться.

У результаті перенесення візиту на пізній термін місія не встигне підготувати до квітневої сесії повноцінний звіт про ситуацію з демократією в Україні. !zn

Читайте також:

Регіоналів викрили в обмані: ПАРЄ підтримала доповідь про політв'язнів, але іншу

Українська опозиція потрапила у моніторинговий комітет ПАРЄ

Співдоповідачі ПАРЄ стурбовані позбавленням Власенка депутатського мандата