Влада й опозиція пішли на поступки у питанні євроінтеграції

04 лютого 09:02

Опозиція погодилася не згадувати про проблему політв'язнів, а влада схвалила посилання на критичні рішення європейських органів.

 

У Верховній Раді під час засідання комітету з питань європейської інтеграції представники опозиційних партій і Партії регіонів обговорили спільну заяву з приводу підтримки євроінтеграції України. "Ми отримали сигнали з боку ЄС про те, що для них важлива заява Верховної ради, і що її має бути зроблено саме зараз", - заявив Сергій Тігіпко.

Зокрема, сторони обговорювали проект спільної заяви "Про реалізацію євроінтеграційних прагнень України і підписання угоди про асоціацію". У п'ятницю, 1 лютого, повинне було відбутися останнє засідання з приводу документа, але у влади й опозиції все ще залишаються розбіжності в деяких питаннях. За словами джерел від різних сторін, ніхто поступатися принципово не має наміру.

У той же час, деякі поступки все ж таки відбулися. Таким чином, усі фрази про митний Союз із заяви прибрали, бо опозиціонери вимагали відмови від організації, а у ПР хотіли деяких поступок, пише Коммерсантъ-Украина.

Примітно, що в документі також не згадуватимуться справи Тимошенко і Луценка разом із терміном "політичні переслідування".

"Це був непростий крок, і ми розуміємо, чим це загрожує - як тільки текст буде опублікований, на нас поллються звинувачення, мовляв, "знову здали Юлю". Але інакше погодити текст було неможливо", - розповів співрозмовник.

Влада зі своєї сторони погодилася послатися на резолюцію Європарламенту і рішення ЄС про умови підписання Угоди про асоціацію, де Європа вимагає вирішення проблеми вибіркового правосуддя. При цьому влада вимагає прибрати будь-які формулювання щодо Угоди як "вимоги" або "умови підписання".

"Європейську інтеграцію не слід розглядати як самоціль. Це інструмент, стимул змінити країну. Ми не повинні брати на себе додаткові зобов'язання. Найважливіше для нас - проведення структурних реформ, необхідних Україні, і це зобов'язання ми прописали в тексті", - підкреслив Тігіпко.

Варто відзначити, що фінальний варіант документа повинні затвердити сьогодні під час засідання фракції ПР. Але якщо документ буде відхилено, то таке рішення може мати наслідки під час візиту в Раду єврокомісара Штефана Фюле. !zn

Читайте також:

ЄС підпише асоціацію, як тільки українська влада припинить політичні переслідування

У Януковича до підписання асоціації з ЄС залишився один крок

В Євросоюзі заявили, що будь-яка участь України в Митному союзі несумісна з подальшою євроінтеграцією

Саміт Україна-ЄС може відбутися в лютому