Влада і опозиція домовилися про посилення антикорупційних законів

16 квiтня 11:07

У представництві Євросоюзу відбулася зустріч європейських дипломатів з депутатами всіх фракцій, окрім Компартії, де була досягнута домовленість про голосування за законопроекти про боротьбу з корупцією.

 

Парламентська більшість і опозиція погодили законопроекти про боротьбу з корупцією, яких вимагає план дій щодо візової лібералізації з ЄС.

Авторами документа є депутати Партії регіонів, "Батьківщини", "УДАРу" і "Свободи", пише "Коммерсант-Украина".

Законопроекти №2802 і №2803 були зареєстровані у понеділок.

До цього при розгляді у профільних комітетах опозиція жорстко критикувала урядові документи, заявляючи, що вони створюють нові важелі тиску на бізнес. Але на минулому тижні владі й опозиції вдалося знайти компроміс.

Як стверджують джерела, минулої п'ятниці в представництві Євросоюзу відбулася зустріч депутатів всіх фракцій, окрім Компартії, з європейськими дипломатами, де була досягнута домовленість про голосування.

Пропозиції ЄС збіглися з вимогами опозиції, яка заявляла, що урядовий законопроект створює нові важелі тиску правоохоронних органів на бізнес.

У результаті ПР погодилася внести у документ поправки.

Законопроект №2802 змінює визначення хабара в українському законодавстві. Він визначає, що мова може йти також про преференції для третіх осіб - вводиться кримінальне покарання держчиновників за "прийняття пропозиції, обіцянки або отримання неправомірної вигоди для себе чи третьої особи за вчинення або невчинення будь-яких дій з використанням службового становища в інтересах того, хто пропонує таку вигоду чи в інтересах третьої особи".

Документ також видаляє низку статей адміністративного кодексу про "порушення обмежень використання службового становища" - ці дії будуть криміналізовані.

Законопроект N2803 вводить термін "спеціальна конфіскація".

"Раніше чиновники передавали незаконно отримані кошти своїм родичам або переписували на них активи, і вони після вироку не підлягали конфіскації", - розповів нардеп Павло Петренко.

"Спеціальна конфіскація дозволить вилучити навіть майно родича, якщо суд доведе, що його було куплено за хабар", - додав він. !zn

Читайте також:

Посол ЄС назвав головну проблему України на шляху до асоціації

На Заході дивуються, як при такій корупції в Україні ще є гроші у бюджеті

ЄС відзначив невеликий прогрес України, незважаючи на ігнорування рекомендацій Брюсселя