Віце-спікера Держдуми РФ збираються позбавити слова на місяць за висловлювання про "партію шахраїв і злодіїв"

21 березня 14:27

Комісія з питань депутатської етики російської Держдуми пропонує застосувати санкції до віце-спікера нижньої палати за висловлювання з приводу президентських виборів 4 березня, в якому він запропонував очистити "Единую Россию" від "шахраїв і злодіїв", що і не сподобалося представникам партії більшості.

 

На місяць за "непарламентські вислови" рекомендує позбавити слова віце-спікера нижньої палати від фракції "Справедливая Россия" Миколу Левічева комісія Держдуми з етики.

Голова комісії з етики Володимир Пехтін (член "Единой России") пояснив, що депутати вважають образливими висловлювання Миколи Левічева. Зокрема депутатів зачепили слова, в яких він назвав представників парламентської більшості "шахраями і злодіями", а також використав низку ще сумнівних порівнянь "на грані між пристойною і нецензурною лексикою".

"Я чув цей виступ. Прямо скажу, мені він не сподобався. Депутат має право мати свою позицію, але зовсім не обов'язково всіх називати дупами і підтирочними матеріалами", - заявив глава комісії з етики Володимир Пехтін.

Комісія з етики має намір піти "регламентним шляхом": вона винесе на засідання палати проект постанови про дисциплінарні санкції щодо Левічева. "Швидше за все, наступного тижня, коли будуть проводитися пленарні засідання, ми попросимо позбавити Левічева слова на місяць", - уточнив Пехтін.

Нагадаємо, що на традиційній депутатській "п'ятихвилинці" 13 березня Микола Левічев висловився з приводу президентських виборів 4 березня 2012 року.

"Так, виборча канонада відгриміла, але таке враження, що одних бійців серйозно контузило, а іншим заклало вуха від переможних салютів", - іронічно зауважив депутат-справорос. "Не відчувати себе переможцями" порадив представникам влади депутат від "Справедливой России". Він запропонував партіям "пройти випробування конкурентню політичною боротьбою" на місцевому рівні.

"Ми тим самим допоможемо вам почистити свої лави від шахраїв і злодіїв, а місцеву владу примусимо чесно працювати і вести діалог з опозицією, а не лизати, вибачте, дупу, начальству, підтираючись її прикрашеними бюлетенями", - пояснив Микола Левич.

Саме цей випад і не залишили без уваги представники "Единой России". Проаналізувати висловлювання свого колеги запропонувала членам думської комісії з етики глава комітету з безпеки та протидії корупції Ірина Ярова.

"Я даю згоду на лінгвістичну експертизу свого виступу в Інституті російської мови РАН", - парирував Левічев.

ZN.UA Нагадаємо, що фраза про «Партію шахраїв і злодіїв», під якою мається на увазі «Единая Россия», ще з парламентських виборів в грудні 2011 року стала інтернет-мемом з подачі творця проекту «Роспил» відомого блогера-опозиціонера Олексія Навального. Під цим гаслом у Росії виступають всі, хто не бажає приходу «Единой России» до влади. !zn

Читайте також:

Путін закликав не звертати увагу на "шахраїв і злодіїв"

Десятки тисяч людей вийшли на мітинг в Москві проти фальсифікації виборів (фоторепортаж)


Чорновіл: Януковича в Європі розглядають як «дрібного шахрая»