Вищий адмінсуд скасував реєстрацію екс-заступника голови СБУ Сацюка

24 серпня 06:03

Суд визнав законним рішення Київського апеляційного суду, яким дії ЦВК, яка зареєструвала Сацюка, визнавалися протиправними. Також у своєму рішенні суд ухвалив, що члена ЦВК Магеру більше не звинувачують у порушенні присяги. При цьому, головуючий суддя, читаючи рішення, обмовився, що виносить рішення "... суду міста Донецька".

 

Вищий адмінсуд (ВАСУ) скасував реєстрацію кандидатом у депутати екс-заступника голови СБУ Володимира Сацюка. Відповідне рішення суд виніс 24 серпня, о 4:35 ранку.

ВАСУ визнав законним рішення Київського апеляційного суду, і відмовив у задоволенні апеляції представників ЦВК і Сацюка.

Суд у мотивувальній частині послався на дані Прикордонної служби, що Сацюк не проживав в Україні з 3 березня 2005 по 26 грудня 2010 року, оскільки проти нього було порушено кримінальну справу, "жодного разу не перетинав кордон України і є громадянином Росії".

Екс-заступник голови СБУ їздить з Росії в Україну з шістьма паспортами

Він також зазначив, що член ЦВК Магера мав цю інформацію, але не надав до відома інших членів ЦВК. Він також вказав на вибірковість його позиції, пославшись на відмову в реєстрації Павлу Лазаренку.

Суд згадав рішення Європейського суду в справі Мельниченка, але погодився з ухвалою Київського адмінсуду, що в кожному рішенні треба враховувати особисту ситуацію кандидата.

Суд визнав протиправними дії членів ЦВК Валерія Шелудька та Андрія Магери, але не вказав, які саме статті закону ними були порушені. Коли Магера поставив відповідне питання, то суддя відповів, що це можна прочитати в рішенні суду.

Він також попросив сказати спасибі, що Магеру більше не звинувачують у порушенні присяги, як у рішенні суду першої інстанції.

Магера в свою чергу пообіцяв оприлюднити постанову суду, після чого "декому потім буде дуже соромно".

Головуючий, читаючи рішення, обмовився, що виносить рішення "Вищого адміністративного суду міста Донецька".

Як повідомилося, Апеляційний адміністративний суд Києва скасував рішення про реєстрацію Сацюка кандидатом у народні депутати на підставі того, що він не проживав на території України протягом останніх 5 років.

При цьому суд також визнав протиправними дії двох членів ЦВК від опозиції - Магери та Шелудька. Окремою постановою суд постановив «про наведені порушення, допущені членами ЦВК Шелудьком і Магерою, довести до відома президента України та голови ЦВК для вжиття відповідних заходів».

Член ЦВК Михайло Охендовський повідомив, що ЦВК має намір подати апеляцію на дане судове рішення в частині визнання протиправними дії Магери та Шелудька.

«Ми обговорювали саме рішення і одноголосно прийшли до висновку про те, що ми не бачимо в діях наших колег тих порушень, які вказав у своїй постанові суд. Таким чином, у нас є всі підстави звернутися з відповідною апеляційною скаргою», - підкреслив член ЦВК. !zn

Читайте також:

Члени ЦВК одноголосно підтримали своїх колег, зареєстрували Сацюка

Суд скасував реєстрацію кандидатом у депутати екс-заступника голови СБУ Сацюка