Викрадення Развозжаєва не могло відбутися без підтримки українських силовиків

23 жовтня 06:49

Якби ФСБ викрала Развозжаєва напередодні візиту Віктора Януковича до Москви, МЗС щонайменше оголосив би ноту, а візит не відбувся, тому що це виглядає ганьбою для України. Тому викрадення опозиціонера і подальше його транспортування в Москву не могли відбутися без узгодження з українськими силовими структурами і без їхньої підтримки.

 

Викрадення російського опозиціонера Леоніда Развозжаєва на території України та подальше його транспортування в Москву не могли відбутися без узгодження з українськими силовими структурами і без їхньої підтримки, переконаний почесний голова Об'єднання ветеранів розвідки України, генерал-лейтенант Олександр Скіпальський.

"Такі акції називаються досить гучно - "агресія" - і вони присікаються всіма можливими засобами охорони та оборони тієї країни, на території якої вони відбуваються ... Я думаю, що ми перебільшуємо можливості ФСБ у даному випадку. Бо якби це зробило ФСБ напередодні візиту нашого президента (Віктора Януковича до Москви), МЗС щонайменше оголосив би ноту, а візит не відбувся, тому що це виглядає досить деструктивно. Я б сказав, що (те, що сталося) це ганебно для нашої держави і принизливо", - зазначив Скіпальський в ефірі "5 каналу".

- Україні загрожують санкції за видачу Развозжаєва

Скіпальський не вірить «на 100%», що це відбулося без погодження з українською стороною.

"Я вважаю, що поспішність при виконанні цієї акції призвела до того, що всі намагаються відмежуватися від цього, щоб не кинути тінь на те чи інше відомство. Безумовно, порушений цілий пакет процедурних питань, є відпрацьована процедура. Подивіться, якщо наша влада звертається за Аваковим до Італії, або за Данилишиним до Чехії - там люди попросили документи, подивилися їх і потім приймають рішення. Так і Україна повинна діяти. Але тут поспішно було - людина тільки заїхала на територію України, наступного дня вона зникає. Це все так, під шумок, зроблено не професійно, і це не робить честі українській державі в цілому, а силовим структурам, як виконавцям - у деталях", - пояснив Скіпальський.

"Якщо б це питання не було погоджено, то сьогодні або вчора командувач прикордонними військами пан Литвин мав би подати у відставку. Бо якщо літаки перелітають через кордон безконтрольно, або з групою спецпризначенців російських спецслужб, які діють на території України, - я в це не вірю", - резюмував він.

- У Росії заявили про явку з повинною викраденого в Києві опозиціонера. Развозжаєв стверджує, що його катували (ВІДЕО)

Нагадаємо, радник з питань громадської інформації УВКБ ООН Олександра Маковська заявила, що громадянин Росії, координатор «Лівого фронту» Леонід Развозжаєв звертався за консультацією з питання отримання політичного притулку до неурядової організації-партнера Управління верховного комісара ООН у справах біженців.

У п'ятницю, 19 жовтня, безпосередньо під час консультації, Развозжаєв вийшов з офісу неурядової компанії HIAS на перерву і не повернувся, хоча в будівлі залишилися його речі.

20 жовтня російські опозиціонери повідомили про те, що Леоніда Развозжаєва викрали в Києві російські спецслужби.

У свою чергу колишній директор ФСБ Росії Микола Ковальов вважає, що затримати російського опозиціонера в Києві могли тільки українські спецслужби. !zn

Читайте також:

Викрадений в Києві російський опозиціонер просив в ООН притулку

СБУ нічого не знає про арешт російського опозиціонера в Києві

У Києві викрадено соратника Удальцова, заявляє російська опозиція