Від рішення апеляційного суду щодо засуджених українців залежатимуть відносини України та Лівії, - МЗС

05 червня 13:30

Від рішення апеляційного суду Лівії щодо засуджених українців будуть залежати українсько-лівійські відносини, заявили в МЗС України. У відомстві також наголосили, що в України є «певні надії на більш м'яке рішення апеляційного суду».

 

У Міністерстві закордонних справ України сподіваються на більш зважений розгляд апеляції Вищим військовим судом Лівії справи щодо 19 українців, засуджених за пособництво режиму Муаммара Каддаффі до 10 років позбавлення волі.

"Будемо сподіватися, що лівійський апеляційний суд розбереться і буде оцінювати не за загальною ситуацією", - сказав директор департаменту інформаційної політики МЗС Олег Волошин на брифінгу в Києві у вівторок.

Він нагадав, що адвокати українських громадян за підтримки МЗС України готують апеляцію на рішення лівійського суду. Волошин також нагадав, що в України є "певні надії на більш м'яке рішення апеляційного суду".

Читайте: Суд Лівії засудив 19 українців до 10 років ув'язнення за пособництво режиму Каддафі

Представник МЗС нагадав, що від ставлення Лівії до українських громадян буде залежати майбутнє відносин з Лівією "і в економічній площині і щодо тих зобов'язань, які Лівія мала (перед Україною) і ми перед Лівією".

"Тобто це питання номер один і ми будемо дуже серйозно надалі дивитися, наскільки Україна в економічній, торговельній сфері та енергетичній сферах буде працювати з Лівією - це буде залежати і від того, яке буде ставлення до наших громадян", - підкреслив Волошин.

Як повідомлялося, 4 червня Військовий суд Тріполі засудив 19 громадян України до 10 років ув'язнення за пособництво режиму екс-лідера Лівії Муаммара Каддафі. Окрім того, один громадянин РФ отримав довічне ув'язнення, ще один росіянин і три білоруси отримали по 10 років в'язниці.

У МЗС повідомили, що вже досягнута домовленість адвокатів про подання апеляції до Вищого військового суду Тріполі. Згідно з лівійським законодавством апеляція повинна бути подана протягом 30 днів з моменту винесення рішення, отже, винесеним судовим рішенням крапку у справі українців в Лівії не поставили. !zn

Читайте також:

МЗС пообіцяв не залишити без підтримки засуджених у Лівії українців

Захист заарештованих у Лівії українців наполягає на їхній невинності

Затримані у Лівії українці будуть відбувати тюремний термін на батьківщині

Частину затриманих у Лівії українців відпустили на свободу

Лівійський суд звинуватив полонених українців у намірі збивати бомбардувальники НАТО