Вибори у Франції: Саркозі проголосував останнім, явка перевищує прогнози

22 квiтня 13:39

Прибуття Саркозі зустріла велика кількість журналістів перед будівлею школи. Французький лідер, проте, залишив без коментарів усі питання преси, дотримуючись букви закону про "день тиші" в період проведення виборів.

 

Діючий президент Франції Ніколя Саркозі проголосував на виборах глави держави в ліцеї імені Жана де ла Фонтена в 16-му окрузі в центрі Парижа. Він прийшов на виборчу дільницю разом зі своєю дружиною Карлою Бруні-Саркозі.

Прибуття Саркозі зустріла велика кількість журналістів перед будівлею школи. Французький лідер, проте, залишив без коментарів усі питання преси, дотримуючись букви закону про "день тиші" в період проведення виборів.

У самому ж приміщенні для голосування перебувало лише декілька телекамер і фоторепортерів. Присутні на ділянці виборці, чекали своєї черги до столу реєстрації, оплесками вітали вхід президентського подружжя. Діючий глава французької держави надав своїй дружині можливість першою опустити свій конверт з бюлетенем в урну для голосування. Потім він проголосував сам, після чого обмінявся рукостисканнями з членами виборчої комісії, а на виході протягом декількох хвилин вислуховував настанови співгромадян.

Явка виборців на президентських виборах буде вищою, ніж очікувалося. До середини дня проголосувало понад 28% виборців, і в багатьох ділянках утворилися великі черги.

За даними останніх опитувань, явка очікувалася набагато нижчою ніж зазвичай - близько 25% виборців заявили, що не мають наміру брати участь у голосуванні.


Ніколя Саркозі балотується на новий п'ятирічний термін. Вперше він був обраний на вищий державний пост у 2007 році, здобувши у другому турі перемогу над Сеголен Руаяль, яка представляла опозиційну Соціалістичну партію. У минулі тижні Саркозі провів неймовірно енергійну кампанію, щоб виграти вдруге. "Сильна Франція" - під таким гаслом пройшли численні мітинги з його участю по всій країні.

Головні обіцянки Саркозі: подолати наслідки кризи євро, привести в рівновагу державні фінанси, встановити податок на великих компаніях, удвічі скоротити потік іммігрантів, підвищити рівень безпеки населення, реформувавши пенітенціарну систему.

На старті виборчого марафону він значно поступався своєму головному опоненту - соціалісту Франсуа Олланду, що почав кампанію ще рік тому. Чи йому вдалося подолати цей розрив у рейтингах покажуть підсумки сьогоднішнього туру, який, як видно, не буде вирішальним. В історії П'ятої республіки жодні вибори не закінчувалися в першому раунді.

Однак сьогоднішній етап голосування психологічно важливий для провідних кандидатів, щоб ще більше мобілізувати своїх прихильників перед вирішальною гонкою 6 травня.

На пост глави держави претендують десять кандидатів: чинний президент Франції, лідер партії Союз за народний рух Ніколя Саркозі, кандидат від Соціалістичної партії Франсуа Олланд, лідер правого Національного фронту Марін Ле Пен, кандидат від Лівого фронту Жан-Люк Меланшон, голова Демократичного руху ( MoDem) Франсуа Байру, лідер партії Європа Екологія - Зелені Єва Жолі, глава партії "Вставай, Республіка" Ніколя Дюпон-Еньян, лідер лівої Нової антикапіталістичної партії Філіп Путу, голова троцькістської комуністичної партії Робоча боротьба Наталі Арто і засновник партії Солідарність і прогрес Жак Шемінад.

Раніше повідомлялося, що соцопитування не дають шансів нинішньому президентові Франції Ніколя Саркозі на ще один термін повноважень - результати свідчать, що його основний конкурент Олланд переможе і в першому, і в другому турі президентських виборів. !zn

Читайте також:

За пост президента Франції боротимуться десять кандидатів

Саркозі пообіцяв заморозити внесок Франції в бюджет Євросоюзу

Передвиборчий місяць сумнівів і болю