Венеціанська комісія закликала Україну інтенсивніше переглядати Конституцію

24 жовтня 08:19

Венеціанська комісія має намір тісно співпрацювати з Конституційною асамблеєю. В організації вважають, що українській владі слід інтенсифікувати процес перегляду Конституції.

 

Президент Венеціанської комісії (Європейська комісія "За демократію через право") Джанні Букіккіо закликає українську владу інтенсифікувати процес перегляду Конституції і сподівається, що Венеціанська комісія буде залучена до цього процесу.

Венеціанська комісія також сподівається на тісну співпрацю з цього питання з Конституційною асамблеєю. "Я вже досить довго говорю, що більшість українських проблем може бути вирішено за допомогою перегляду нинішньої Конституції. Я закликаю українську владу і президента інтенсифікувати цей процес", - заявив Букіккіо.

Він висловив упевненість, що після виборів до Верховної Ради Венеціанська комісія буде тісно співпрацювати з Конституційною асамблеєю. "Їхня робота дуже важлива, і ми, як Венеціанська комісія, хотіли б бути залученими у це питання. Я сподіваюся, що швидкий прогрес може бути досягнутий, зокрема, у сфері зміцнення незалежності судової системи, місцевого самоврядування. Для нас це - одні з найбільш нагальних реформ", - зазначив Букіккіо.

Президент Венеціанської комісії також висловив сподівання, що після парламентських виборів в Україні всі політичні сили "зможуть зрозуміти важливість перегляду Конституції для того, щоб поліпшити багато сфер, зокрема, судову, самоврядування та прокуратуру". "Це питання, які вимагають негайного вирішення", - підкреслив він.

- Старт чи фальстарт конституційної реформи?

Характеризуючи в цілому співпрацю з Україною, Букіккіо назвав її "дуже хорошою". "Співпраця хороша і дуже об'ємна. На сьогодні вона дещо менш інтенсивна внаслідок проведення парламентських виборів, але я впевнений, що відразу ж після їх закінчення співпраця буде продовжена так, як це було в минулому", - сказав він.

Разом з тим, Букіккіо наголосив і існуючі проблеми у сфері імплементації рекомендацій Венеціанської комісії. "Наприклад, деякі аспекти розпочатої судової реформи виглядають для нас проблемними, не було ще серйозної реформи щодо системи прокуратури", - пояснив він.

Нагадаємо, президент Віктор Янукович підписав указ «Про Конституційній асамблеї» 17 травня. Згідно з документом, Конституційна асамблея - спеціальний допоміжний орган при президентові України.

У завдання цього органу, які перераховані в положеннях про Конституційну асамблею, входить підготовка законопроекту (законопроектів) про внесення змін до Конституції України, організація громадського, професійного (за участю міжнародних експертів) обговорення цього законопроекту, а також доопрацювання тексту за результатами такого обговорення. Потім асамблея надає доопрацьований текст змін до Конституції президентові України, який вносить його на розгляд Верховної Ради.

Конституційна асамблея утворена у складі 94 осіб. Поки в ній немає представників опозиційних партій. Основну частину Конституційної асамблеї складають вчені, фахівці у правовій та юридичній сферах, судді Конституційного суду, голова Центральної виборчої комісії Володимир Шаповал.

Головою асамблеї призначений Леонід Кравчук. !zn

Читайте також:

Старт чи фальстарт конституційної реформи?

Зміни до Конституції будуть приймати на референдумі

Кравчук вважає, що повноваження Януковича міняти не потрібно

Асамблея підготує зміни до Конституції до початку 2014 року