ВАСУ відмовився визнавати незаконними рішення Ради, прийняті "кнопкодавами"

27 березня 15:36

Депутат від "Батьківщини" просив визнати недійсними 5 засідань парламенту - у тому числі ті, на яких призначили Азарова прем'єром і звільнили Арбузова.

 

Вищий адмінсуд відмовив депутату від фракції "Батьківщина" Юрія Одарченка у задоволенні позову про визнання незаконними результатів голосувань на 5 засіданнях парламенту.

Відповідне рішення було ухвалено на засіданні суду в середу, 27 березня.

Одарченко просив визнати протиправними рішення Верховної Ради на п'яти пленарних засіданнях в грудні 2012 року і січні 2013 року через непроведення на них поіменної реєстрації, що дозволяло депутатам голосувати чужими картками.

"Ми вимагаємо, щоб рішення Верховної Ради були визнані протиправними, а це означає, що і голосування, які проводилися, - протиправні та незаконні. Закони повинні бути скасовані", - підкреслив Одарченко, відзначивши, що це стосується, зокрема, згоди ВР на призначення Миколи Азарова прем'єр-міністром і звільнення Сергія Арбузова з посади глави Нацбанку.

Позивач також просив суд зобов'язати парламент проводити пленарні засідання із застосуванням електронної системи для голосування, яка б унеможливила "кнопкодавство" - голосування одного депутата за іншого.

За словами Одарченка, починаючи з 13 грудня і до моменту подання ним позовної заяви було проведено 5 пленарних засідань, на яких депутати реєструвалися картками на робочих місцях і ніяких перешкод для реєстрації одним парламентарієм замість іншого за допомогою електронної картки для голосування не було використано.

На його думку, таким чином, за кожного з депутатів міг реєструватися будь-який інший депутат, тому прийняті на даних засіданнях рішення є незаконними.

Після відмови ВАСУ Одарсенко має намір подати новий позов про незаконність кількох засідань Ради.

"Такі позови з цього приводу будуть, але під іншим кутом зору", - сказав депутат журналістам.
Однак Одарченко не має наміру звертатися до Європейського суду з прав людини, "оскільки внутрішні проблеми треба вирішувати всередині країни".

Нагадаємо, після тритижневого блокування опозицією роботи парламенту 22 лютого Верховна Рада внесла зміни у закон про регламент, що забезпечують персональне голосування.

Однак на засіданнях у березні завдяки роботі "контролерів за кнопкодавами" вдалося зафіксувати, як депутати від ПР знову голосували за своїх відсутніх колег. !zn

Читайте також:

Кнопкодави-регіонали знову голосують в Раді за трьох

Верховна Рада прийняла поправку проти кнопкодавства

Помічники депутатів будуть знімати їхнє голосування на відео

Опозиція створила групи "мисливців на кнопкодавів"