Ванникова: Ющенко буде боротися з повернення Бандері звання Героя України

14 сiчня 16:33

Прес-секретар екс-президента Віктора Ющенка Ірина Ванникова впевнена, що «Наша Україна» буде вживати всіх можливих засобів, аби відвоювати Героїв для Степана Бандери і Шухевича, і «особисто Віктор Ющенко буде втручатися у цю неприємну і ганебну для України ситуацію». Про це вона повідомила в інтерв’ю газеті «Україна молода».

 

«Юристи «Нашої України» вже подали касаційні скарги на рішення донецьких судів до Вищого адміністративного суду. Шухевич і Бандера для великої частини нашого суспільства назавжди залишаться Героями України незалежно від того, будуть вони офіційно визнані відповідним званням, чи ні. І нинішня влада має змиритися з цим, а не припускатися великої помилки - продовжувати роз’єднувати країну й налаштовувати багатьох громадян проти себе», - сказала Ванникова.

«Але тут маємо ще й юридичний казус. Адже Володимир Оленцевич позивався до інституції президентства, яка видає відповідні укази, а не конкретно до президента Ющенка. Це означає, що він поставив під сумнів легітимність інституту президентства взагалі. І якщо є такий правовий прецедент, то значить можна відняти звання і в тих Героїв, яких нагородили за часів президентства Кучми чи Януковича. І взагалі скасувати через суд будь–який президентський указ!» - додала прес-секретар.

Нагадаємо, в середу, 12 січня 2011 року, прес-служба президента повідомила про те, що указ про присвоєння провідникові Організації українських націоналістів Степану Бандері звання Герой України визнано недійсним.

Пізніше у ВАСУ пояснили, що касації на рішення Донецького апеляційного адміністративного суду про скасування указу третього президента Віктора Ющенка щодо присвоєння Степану Бандері звання Героя України не розглядалися Вищим адміністративним судом, і ВАСУ не призупиняв дію рішення цього суду. Таким чином, на даний момент воно набуло законної сили.

2 квітня 2010 року Донецький окружний адміністративний суд визнав протиправним і таким, що підлягає скасуванню указ про присвоєння Бандері звання Героя України. У ході судового засідання позивач у справі адвокат Володимир Оленцевич заявив, що згідно із законодавством України звання Героя України може отримати тільки громадянин України, яким Бандера ніколи не був.

Варто відзначити також, що в даний час Оленцевич домагається скасування присвоєння головнокомандувачу Української повстанської армії у 1942-1950 роках Роману Шухевичу звання Героя України.

За матеріалами «України молодої»