В Україні розроблено законопроект про боротьбу з расизмом та сексизмом

16 травня 07:47

Основним недоліком законопроекту є те, що визначення поняття «дискримінація» - занадто вузьке.

 

Кабінет міністрів зареєстрував у Верховній Раді законопроект про боротьбу з дискримінацією за расовою, національною і статевою ознаками.

Розробка законодавства щодо боротьби з дискримінацією є одним із завдань, передбачених Планом дій щодо лібералізації Еврсоюзом візового режиму для України.

До форм дискримінації урядовий законопроект відносить «рішення, дії або бездіяльність», спрямовані на «обмеження прав особи за приналежність до певної раси, через колір шкіри, релігійні чи політичні переконання, стать, вік та інші ознаки, а також, гоніння і підбурювання до таких дій». Згідно з документом, людина, що відчуває будь-які прояви дискримінації на свою адресу, може звернутися до суду або до уповноваженого Верховної Ради з прав людини, пишеться Коммерсант-Украина.

Представники громадських організацій вважають проект закону недопрацьованим і обурені тим, що він був переданий до парламенту до завершення його обговорення. Основним недоліком законопроекту президент Міжнародного жіночого правозахисного центру Ла Страда-України Катерина Левченко вказує на те, що визначення поняття «дискримінація» - занадто вузьке. За її словами, в документах ООН дискримінація розглядається не тільки як дія або бездіяльність, а як будь-яке розрізнення, яке призводить до утискання прав і свобод.

«Запропонований варіант призведе до того, що ми не всі випадки зможемо трактувати як дискримінацію. Наприклад, фраза прем'єр-міністра Миколи Азарова про те, що жінкам не місце в управлінні, була інтерпретована як оцінне судження. У той же час міністр внутрішніх справ Франції був оштрафований на 2000 євро за дискримінаційне висловлювання щодо осіб арабського етносу», - зазначила вона.

Прийняття закону щодо боротьби з дискримінацією необхідне через її поширеність в нашій країні. За інформацією уповноваженого Верховної Ради з прав людини Валерії Лутковської, наприклад, жінки практично не представлені на керівних посадах в органах виконавчої влади - лише шість жінок призначені заступниками міністрів, 17 - заступниками голів облдержадміністрацій. !zn

Читайте також:

Amnesty International заявила про дискримінацію мусульман в Європі

Рівноправність чоловіків і жінок. Як це було і є в Америці

Українка виграла позов про статеву дискримінацію у Credit Suisse