В Одеській області ПР не змогла просунути свого кандидата на пост сільського голови

23 вересня 13:51

Минулої неділі у маленькому селі Понятівка в Одеській області обирали сільського голову. Підтримати кандидата від Партії регіонів тільки в день виборів з'їхалося мало не все керівництво Роздільнянського району. Мешканці нарахували 15 джипів. Але переміг кандидат-самовисуванець.

 

Голова районної держадміністрації Олексій Могилко вже написав заяву про звільнення за власним бажанням. Голову райради Сергія Крилова може спіткати така сама доля. Це недвозначно дав зрозуміти депутат Одеської обласної ради від Партії регіонів Олександр Пресман, якого влада закріпила за Роздільнянським та ще двома районами як можливого кандидата від Партії регіонів на майбутніх парламентських виборах (якщо будуть сформовані мажоритарні округи). Він же й пояснив, що причина провалу кандидата від партії влади - в неправильному доборі кадрів. Виявляється, не на того кандидата ставку зробили.

На посаду голови Понятовської сільської ради, що об’єднує два села, у тому числі й Балкове, було зареєстровано п’ять кандидатів. Але основних - два. Колишній голова сільради, 60-річний Микола Греков від Партії регіонів і само висуванець - 42-річний Анатолій Томчук, який розводить птицю у своєму господарстві. Він і переміг. За нього проголосувало 280 людей із 473 виборців, які брали участь у виборах. За Грекова - 155. Усього виборців - 823 особи. Сільська територіальна виборча комісія визнала вибори такими, що відбулися.

Як розповідали селяни, Мико­ла Греков відразу ж після оголошення результатів привітав свого суперника з перемогою. Але потім, відлучившись, повернувся зі скаргою на дії дільничної виборчої комісії. А потім подав скаргу в прокуратуру й позов до суду. Він просив визнати дії виборчої комісії протиправними, а голосування - недійсним. Але це були скарги не Грекова. Він поразку прийняв, однак її не прийняла партія влади, яка надавала йому потужну підтримку.

Напередодні виборів для селян було організовано «розкішну» зустріч із кандидатом від Партії регіонів Миколою Грековим з презентацією його передвиборної програми. З Одеси з такої нагоди прибув депутат обласної ради від ПР Олександр Пресман. Не з порожніми руками. Усі отримали подарунки. Жителі - продуктові пайки, школа - гроші на купівлю електроплити для їдальні, спортивний інвентар. За чотири дні до виборів терміново було відремонтовано кілька кімнат для фельдшерсько-акушерського пункту, що доти тулився в якийсь кімнатині, і закупленого й для нього бойлер.

Але обурені мешканці села заявили, що не партію собі обирали, а людини, яка б хотів вирішувати проблеми села. А Микола Греков, на якого вони зробили ставку (уперше на виборах восени минулого року) і з вини якого проводилися теперішні позачергові вибори, залишив село напризволяще в найтяжчий час. Він, бачите, втомився від проблем та критики. І, покинувши сільраду, за станом здоров’я пішов на пенсію, отримавши під час звільнення 10 посадових окладів. А потім раптом захотів повернутися й продовжити виконання своєї передвиборної програми, з якою ішов на вибори восени минулого року. Бо в нього болить душа за село. Але хто ж у це повірить?» - запитують мешканці села.

Детальніше читайте в свіжому випуску «Дзеркала тижня. Україна» у статті Ніни Перстньової «Вибори за понятовськими понятіями».