В ОБСЄ сумніваються, що Україна зможе гідно очолити організацію у 2013 році

08 березня 10:44

Політичні переслідування у країні можуть перешкодити Україні ефективно головувати в ОБСЄ. Але до 2013 року ще є час виправити ситуацію.

 

Віце-президент Парламентської асамблеї Організації з безпеки і співробітництва в Європі Вальбурга Габсбург Дуглас заявляє, що якщо в Україні продовжаться політично мотивовані переслідування, Києву буде важко успішно головувати у цій організації у 2013 році.

«Мої основні висновки після візиту (до України - ред.) пов'язані із занепокоєнням щодо майбутнього української демократії. Якщо політичні переслідування продовжаться, якщо такі ситуації, як судовий розгляд щодо Тимошенко, продовжаться без контролю з боку верховенства права, то потім Україні буде дуже важко успішно головувати в ОБСЄ», - зазначила Габсбург Дуглас.

Віце-президент ПА ОБСЄ вважає, що такі ситуації під час головування «будуть виглядати у негативному світлі, що зашкодить репутації України серед 55 інших країн в ОБСЄ». «Більше того, українські офіційні особи заблокують самі себе від подальших угод з Європейським Союзом, так само як і ЄС не бажає вести перемовини, поки справа Тимошенко залишається плямою на звіті української демократії», - додала вона.

«Нарешті, я поїхала, думаючи, що Україна та міжнародне співтовариство на чолі з ОБСЄ повинні серйозно поставитися до майбутніх парламентських виборів. У демократії переможці не кидають в тюрми тих, хто програв, і вибори в цьому році будуть для всіх нас критичним моментом», - підкреслила Габсбург Дуглас.

Разом з тим, він відзначила, що «між сьогодні і 2013 роком ще багато часу». «Ми сподіваємося, що співробітництво ОБСЄ з Україною з метою сприяння незалежній судовій системі та підготовці суддів буде частиною прогресу, який ми будемо спостерігати за період між поточним днем і днем, коли Україна вступить на головування в ОБСЄ», - висловила впевненість віце-президент ПА ОБСЄ.

Європейський політик вважає, що Україна на посаді голови ОБСЄ «буде хотіти продемонструвати, що живе у відповідності із зобов'язаннями, взятими перед ОБСЄ». «Якщо політично мотивовані переслідування без контролю з боку верховенства права продовжаться, тоді це буде перешкоджати гарній роботі України, яку вона готова здійснити як голова ОБСЄ», - підсумувала Габсбург Дуглас. !zn

Читайте також

Майже 40% українців вважають Тимошенко політв'язнем

У МЗС пояснили, чому представників ОБСЄ не пустили до Тимошенко

Делегацію ОБСЄ не пустили в колонію до Тимошенко. Європейські чиновники обурені