В Ізраїль на «критичні переговори» вилетіла держсекретар США Гілларі Клінтон. РБ ООН не змогла прийняти резолюцію щодо конфліктуючих сторін

20 листопада 11:20

Заява ООН щодо чергового витка палестино-ізраїльського конфлікту, що розглядається з подачі арабських країн і Росії, була заблокована США, Великобританією і Німеччиною. Пов'язано це з тим, що в тексті заяви немає згадок ракетних обстрілів території Ізраїлю.

 

Рада Безпеки ООН не змогла ухвалити спільну заяву щодо чергового витка палестино-ізраїльського конфлікту. Документ, що розглядається з подачі арабських країн і Росії, був заблокований США, Великобританією і Німеччиною. Пов'язано це з тим, що в тексті заяви немає згадок ракетних обстрілів території Ізраїлю, а також право єврейської держави на самооборону. США також аргументували свою відмову тим, що на даному етапі це може перешкодити зусиллям, які вживаються Єгиптом для врегулювання конфлікту. З цією ж метою в регіон на «кризові переговори» екстрено вилетіла держсекретар США Гілларі Клінтон.

Минулої ночі прем'єр Ізраїлю Беньямін Нетаньяху у черговий раз говорив по телефону з президентом США Бараком Обамою і підтвердив, що його країна прагне успіху мирних зусиль, але готова до вторгнення в разі їхнього провалу.

- Ізраїль на добу відстрочив наземне вторгнення в сектор Газа

Нагадаємо, що конфлікт між Ізраїлем і бойовиками ХАМАСу в Газі триває сьомий день. Як повідомляють ізраїльські ЗМІ, у ніч на вівторок, обстріли території Ізраїлю з Гази посилилися.

В результаті обстрілу міста Беер-Шева одна з ракет потрапила у пасажирський автобус. Ніхто не загинув, бопасажири встигли покинути його, почувши сигнал повітряної тривоги. Ще дві ракети потрапили у припаркований автомобіль і в житловий будинок. В ході обстрілу Ашкелона, міста з переважно російськомовним населенням, ракета потрапила в будівлю школи. У цьому випадку також ніхто не постраждав, проте будівлі завдано значної шкоди. При цьому варто відзначити, що цілі досягають лише 20 відсотків випущених ракет, інші успішно перехоплюються системою ПРО "Залізний купол».


Ізраїльські літаки і кораблі минулої ночі атакували близько сотні цілей в секторі Газа, в тому числі підземні пускові майданчики, тунелі контрабандистів і склади зброї.

ВПС Ізраїлю також завдали удару по штаб-квартирі Ісламського національного банку - в результаті нальоту будівлю було практично повністю зруйновано. За словами самих палестинців удар був настільки потужним, що пошкодженими виявилися навіть залізобетонні сховища, розташовані в підвалі будівлі. В Ізраїлі впевнені, що Ісламський національний банк був створений для фінансування терористичної діяльності ХАМАСу.

Тим часом Ізраїль поки утримується від наземного вторгнення, хоча, як стверджує, повністю до нього готовий: велике угруповання ЦАХАЛа, що складається з чотирьох піхотних бригад і двох танкових дивізій, знаходиться в повній бойовій готовності поблизу кордону з сектором. Як заявляють офіційні особи, вторгнення не буде, поки в Каїрі за посередництва Єгипту робляться зусилля з укладення перемир'я між сторонами. !zn

Читайте також:

ХАМАС повинен припинити ракетний обстріл Ізраїлю, заявив Обама

Євросоюз вимагає від ХАМАС припинити обстріл Ізраїлю і закликав Ізраїль діяти пропорційно

Із сектора Газа евакуйовано 20 українців, палестинці блокують кордон