В Євросоюзі немає особливих надій на успіх саміту Україна-ЄС

16 листопада 07:24

У той час як президент України Віктор Янукович цілком оптимістично оцінює перспективу розвитку взаємин Києва і Брюсселя, джерела у структурах ЄС набагато більш песимістичні в оцінці ситуації, що склалася.

 

У минулі дні європейські дипломати неодноразово відзначали, що зустріч у Вроцлаві стане «останньою спробою переконати Януковича» змінити ситуацію у країні напередодні грудневого саміту, пише «Коммерсант-Украина».

Особливих надій на успіх в ЄС немає. «Схоже, саміт буде марним, а угоду про асоціацію так і не буде парафовано у 2011 році. Можливо, потім, у період датського головування», - зазначив один зі співрозмовників видання.

У свою чергу В.Янукович, хоча і визнав вплив арешту Юлії Тимошенко на хід перемовин з Євросоюзом, переконаний, що до саміту Україна-ЄС, призначеного на 19 грудня, «ще багато часу». Вчора В.Янукович знову запевнив європейських співрозмовників у незалежності судової влади та розповів їм про неприпустимість втручання влади у судовий процес. «І наші партнери це добре розуміють», - підсумував президент.

Прес-служби польського та німецького президентів поки не оприлюднили свою оцінку перемовин, що відбулися, проте ще вранці, до приїзду голови держави до Вроцлава, політики підкреслювали, що подальший прогрес в євроінтеграції України залежатиме від стану демократії у країні. «Зближення України з ЄС може відбуватися тільки на основі демократії і верховенства права. Україна завжди знала про це, тому ми сподіваємося, що керівництво країни виконає всі свої зобов'язання», - заявив, зокрема, президент Німеччини Крістіан Вульф.