В Європі вважають, що вибори без Тимошенко не будуть чесними

08 червня 06:42

Європейська служба зовнішніх дій підтримала представників Європарламенту, поставивши майбутнє взаємин України та ЄС в залежність від участі екс-прем'єра Юлії Тимошенко та інших лідерів опозиції в парламентських виборах.

 

Парламентські вибори без участі колишнього прем'єр-міністра не будуть чесними. Про це повідомила Майя Кочьянчіч - офіційний представник глави ЄСЗД Кетрін Ештон.

«У нас є величезні сумніви з приводу того, чи можуть вибори бути визнані чесними і вільними, якщо Юлія Тимошенко та інші лідери опозиції не зможуть взяти в них участі. У цьому випадку буде дуже складно визнати їх такими, що відповідають європейським стандартам», - заявила сказала вона, пише Коммерсант-Украина.

Вона запевнила, що питання відповідності виборів очікуванням ЄС «буде мати критичне значення для майбутньої угоди про асоціацію».

Українські дипломати у Брюсселі визнають, що розвиток справи Тимошенко буде мати вирішальне значення для підписання Угоди про асоціацію. Тим часом у представництві України при ЄС вважають, що претензії світового співтовариства з приводу вибіркового переслідування опозиції не мають під собою підстав.

Читайте: За голос на виборах до Ради будуть давати 500 гривень

«Якщо кримінальну справу вже порушено, стає дуже важко сказати, що її фігурант не повинен бути покараний за свої дії, оскільки он той і ось цей хлопець робили щось подібне і не понесли за цього покарання», - висловила позицію Києва заступник голови представництва Україна при ЄС Надія Цок.

«Ми визнаємо, що ми (Україна. - ред.) не ідеальні, але ми змінюємося, у тому числі - продовжуємо судову реформу», - додала вона.

Нагадаємо, Україна і Євросоюз 30 березня після п'яти років переговорів парафували угоду про асоціацію, частиною якої є створення зони вільної торгівлі. Незважаючи на те, що парафування є технічною процедурою, українська влада вважає це великим успіхом і початком процесу набуття країною членства в ЄС. Поки дата підписання угоди про асоціацію не визначена, у Києві сподіваються, що це відбудеться протягом року. !zn

Читайте також:

ЦВК попередила Європарламент, що Тимошенко у виборах не бере участь

Регіонали роздають школярам у Дніпропетровську за 50 грн у конвертах (фото)


У Партії регіонів готові відтягувати вибори мера Києва, щоб не програти парламентські

Азаров готовий програти вибори, аби не дати засумніватися в демократії в Україні