В Єгипті проходять президентські вибори

23 травня 05:15

Президентські вибори триватимуть до 24 травня. Якщо буде потрібен другий тур, то він буде проведений у червні. Право голосу у країні мають близько 50 млн осіб.

 

У Єгипті 23 травня починається голосування, в ході якого жителі країни будуть обирати нового президента.

Єгиптянам належить обрати з 12 кандидатів. Згідно з опитуваннями громадської думки, фаворитами перегонів є колишній голова Ліги арабських держав Амр Муса, помірний ісламіст Абдельмонім Абуль Футух і колишній соратник поваленого президента Хосні Мубарака Ахмад Шафік.

При цьому, згідно з опитуваннями, шанси Мухаммеда Мурсі, кандидата від "Партії свободи і справедливості" (ПСС), що представляє рух "Братів-мусульман", невеликі. Експерти відзначають, що Мурсі не вдалося завоювати симпатій народу, навіть незважаючи на популярність "Братів-мусульман", в першу чергу, тому що він був другим, запасним кандидатом від ПСС, висунутим через відсторонення від участі у виборах Хайрат аш-Шатир з причини судимості.

Спочатку за посаду президента Єгипту збиралися боротися 23 людини, проте десять кандидатів були відсторонені з різних причин в середині квітня. Серед них, окрім Х.аш-Шатир, були двоє фаворитів - екс-керівник розвідки Омар Сулейман і представник ультраконсервативної Салафістської партії Хазем Абу Ісмаїл.

Ще один кандидат - Мухаммед Фаузі Іса - вийшов з президентських перегонів і закликав своїх прихильників голосувати за Мусу.

У даний час країною керує Вища військова рада на чолі з маршалом Хусейном Тантаві. Військові прийшли до влади у лютому минулого року після повалення колишнього президента Хосні Мубарака, який був президентом Єгипту протягом 30 років.

Президентські вибори триватимуть до 24 травня. Якщо буде потрібен другий тур, то він буде проведений в червні. Право голосу в країні мають близько 50 млн осіб. !zn

Читайте також:

Соратникам Мубарака заборонили балотуватися у президенти Єгипту

За пост президента Єгипту боротимуться понад 20 кандидатів

В Єгипті поборотися за посаду президента виявили бажання 564 людини

В Єгипті скасує режим надзвичайного стану, який діяв 30 років