В Аргентині розпочався найбільший в історії процес щодо злочинів військової хунти

29 листопада 09:40

За злочини часів військової диктатури у Буенос-Айресі судять 68 осіб: серед них "білявий ангел смерті" і пілоти, які скидали бранців прямо в океан.

 

У Буенос-Айресі розпочався найбільший за кількістю підсудних процес у справах про викрадення, вбивства, тортури та інші злочини часів військової диктатури 1976-1983 років.

Перед судом постали 68 обвинувачених, що мали стосунок до секретної в'язниці, облаштованої хунтою на базі елітного військово-морського училища.

Серед них - Альфредо Астіс, що отримав прізвисько «білявий ангел смерті», і вісім колишніх пілотів літаків, з яких в'язнів скидали в океан, часто ще живими.

Як повідомив правозахисний адвокат Родольфо Янсон, у справі фігурує 800 епізодів і планується заслухати близько 900 свідків.

Суд може тривати два роки.

Нагадаємо,у роки правління військової хунти в Аргентині велася так звана «брудна війна»: тисячі жителів країни були схоплені і вбиті без суду.

Близько 5 тисяч викрадених пройшли через секретну в'язницю, на яку було перетворено грандіозну триповерхову будівлю Військово-морської школи механіки у багатому північному передмісті Буенос-Айреса.

Живими звідти вийшли дуже небагато людей. Про багатьох із в'язнів камер, обладнаних в підвалі і на горищі училища, невідомо навіть, де вони поховані - припускають, що трупи вбитих спалювалися.

Осіб, пов'язаних із військовою диктатурою, в Аргентині судять не вперше. З 2003 року був засуджений ряд ключових фігур військового режиму, в тому числі генерали Хорхе Відела і Рейнальдо Біньоне, які фактично виконували обов'язки президента країни.

В цілому на сьогоднішній день винесено близько 250 обвинувальних вироків. !zn

Читайте також:

Багатотисячні акції протесту охопили Аргентину

Екс-президента Ліберії Тейлора засудили до 50 років в’язниці

Гаазький трибунал виправдав хорватських генералів, засуджених за масові вбивства сербів

В Угорщині заарештовано екс-глава МВС за придушення антирадянського повстання 1956 року