В Amnesty International припускають, що вивезення Развожаєва може свідчити про порушення Україною Конвенції ООН з прав біженців

29 жовтня 13:39

Згідно з міжнародним правом, передача людей з однієї країни в іншу без будь-якого судового чи адміністративного процесу є незаконною

 

Обставини вивезення російського опозиціонера Леоніда Развожаєва з України можуть бути порушенням зобов'язань України в рамках Конвенції ООН у справах біженців та міжнародного законодавства і мають бути розслідувані.

Таку заяву оприлюднила міжнародна правозахисна організація Amnesty International.

"Згідно з міжнародним правом, передача людей з однієї країни в іншу без будь-якого судового чи адміністративного процесу є незаконною", - наголошується в заяві організації.

МЗС України не зможе пред'явити Росії претензії через викрадення Развозжаєва - немає підстав


В організації зазначили, що "будучи учасником Конвенції ООН проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність типів поводження і покарання, Міжнародного пакту про громадянські та політичні права та Європейської конвенції про захист прав людини і основних свобод, Україна зобов'язана не висилати осіб в країни або території, де вони будуть зазнавати ризику катувань або інших форм жорстокого, нелюдського чи такого, що принижує гідність поводження чи покарання".

Також у заяві Amnesty International підкреслюється, що згідно з міжнародним правом, Україна зобов'язана захищати осіб, що знаходяться під її юрисдикцією, від катувань та інших видів жорстокого поводження та оперативно, ретельно, ефективно і неупереджено розслідувати заяви про катування та інші види жорстокого поводження.

"У відповідності з міжнародним правом Україна зобов'язана провести розслідування заяв про катування та інші види жорстокого поводження, що, як повідомляється, було застосовано представниками російського уряду до Леоніда Развожаєва", - говориться в заяві правозахисної організації.

Amnesty International - міжнародна правозахисна організація Amnesty International, яка об'єднує понад 3 млн осіб з 150 країн і регіонів світу, які виступають за припинення грубих порушень прав людини.

Як повідомлялося, 17 жовтня СК РФ порушив кримінальну справу стосовно координатора "Лівого фронту" Сергія Удальцова, його помічника Костянтина Лебєдєва, а також помічника депутата Держдуми Іллі Пономарьова, активіста "Лівого фронту" Л.Развозжаєва за фактом підготовки до організації масових заворушень (ст. 30 і 212 КК РФ). Приводом слугували результати перевірки відомостей, викладених у фільмі "Анатомія Протесту-2", продемонстрованому на НТВ 5 жовтня.

Того ж дня С.Удальцова і К.Лебєдєва викликали на допит до Слідчого комітету як підозрюваних, в їхніх квартирах відбулися обшуки. К.Лебєдєва затримали спочатку на 48 годин, потім Басманний суд санкціонував його арешт до 16 грудня. С.Удальцова відпустили під підписку про невиїзд.

Л.Развозжаєва слідчим знайти не вдалося. 19 жовтня його було оголошено у федеральний розшук. 21 жовтня депутат Держдуми І.Пономарьов повідомив, що його помічника затримали в Києві й вивезли до Москви. Він зазначив, що це сталося після того, як опозиціонер написав заяву про надання йому політичного притулку й очікував рішення.

На наступний день в СК РФ повідомили, що Л.Развозжаєв сам звернувся до СК РФ і написав явку з повинною.

Тим часом Л.Развозжаєв, який був заарештований за санкцією суду, встиг крикнути журналістам на виході з будівлі, що його катували.

23 жовтня глава ОНК Москви, член Московської Гельсінської групи Валерій Борщов заявив "Інтерфаксу" після зустрічі з Л.Развозжаєвим, що опозиціонера змусили дати свідчення.

"Наскільки ми зрозуміли зі слів Развозжаєва, тортури були, але його не били, а були страшні психологічні тортури, і він був змушений дати неправдиві свідчення", - сказав правозахисник.

24 жовтня представник СК РФ Володимир Маркін сказав, що Л.Развозжаєв офіційно не звертався в СК із заявами про застосування до нього тортур. !zn

Читайте також:

МВС: Развозжаєва вивезли з України іноземні силовики

Развозжаєв одружується в СІЗО, щоб побачитися з цивільною дружиною

СБУ перевірить законність перебування Развозжаєва в Україні