В Януковича відхрестилися від ідеї створення фінансової поліції з мегаповноваженнями

12 березня 09:24

З ініціативою створити окремий силовий орган зі спецстатусом і широкими повноваженнями, підпорядкований безпосередньо президентові, виступив Сергій Арбузов.

 

В адміністрації президента заявили, що не мають стосунку до ідеї створення фінансової поліції, що поєднує в собі повноваження правоохоронного і фіскального органів і підпорядкована безпосередньо главі держави.

Як пише "Коммерсант-Украина" з посиланням на джерела у Кабміні, авторство проекту належить "молодій команді", а саме першому віце-прем'єрові Сергію Арбузову.

При цьому майже всі міністерства критично налаштовані щодо ідеї створення Служби фінансових розслідувань (СФР).

Так, стурбованість Мін'юсту викликає можливість затримання особами СФР громадян, які не підкорилися їхным вимогам. У Мін'юсті вважають, що проект потребує серйозного доопрацювання на відповідність Конституції та законам.

Крім того, низка пропозицій, наприклад, про застосування спецзасобів, "не відповідає демократичним стандартам", а перевірка документів громадян, контроль громадського порядку, затримання і утримання під вартою функції міліції і СБУ.

У листі міністра доходів і зборів Олександра Клименка до Сергія Арбузова вказується, що пропозиція ліквідувати структури, на базі яких буде створено силове відомство, не враховує того, що вони здійснюють функції, "що виходять за рамки поняття фінансової поліції", тобто розслідують злочини організованих груп, які здійснюють боротьбу з тероризмом, шпигунством, замовленими вбивствами, наркотрафіком.

"Втрата податковими органами можливості розслідування кримінальних порушень у фінансовій сфері може призвести до ризику невиконання бюджету, оскільки нова силова структура не буде нести відповідальність за виконання цієї функції", - упевнений Клименко.

Крім того, на його думку, застосування заходів впливу без судових рішень, використання зброї залежно від суб'єктивної оцінки ситуації призведе до нових конфліктів.

Представники бізнесу вважають, що новий орган зробить неможливим ведення успішної господарської діяльності в Україні. На їхню думку, таку спецслужбу можна буде використовувати проти кожної людини і підприємства в концентрованому вигляді.

"І легко для рейдерських захоплень, оскільки можна паралізувати діяльність підприємства, заарештувавши акціонерів, директора і бухгалтера. Це караюча дубина, а наступним кроком можна очікувати введення комендантської години", - вважає генеральний директор Бюро економічних і соціальних досліджень Валерій Гладкий.

У податковій міліції не розділяють побоювань бізнесу. За словами першого заступника голови податкової міліції - начальника Головного управління податкової міліції ДПАУ Василя Коваля, замість декількох перевіряючих, які приходять до бізнесу з одним і тим же питанням, контролювати їх буде один перевіряючий.

Тому в податковій міліції погодили законопроект з технічними зауваженнями - зокрема, де брати гроші на забезпечення СФР.

Нагадаємо, згідно з проектом, Службу фінансових розслідувань пропонують наділити максимально широкими повноваженнями.

Фактично у країні може бути створено нове підконтрольне президентові силове відомство з безмежними правами - від безперешкодного входу на будь-яке підприємство, вилучення документів і арешту рахунків до контролю над громадським порядком з можливістю застосування зброї. !zn

Читайте також:

Глава МВС Захарченко проти створення фінансової поліції

Голова податкової вважає, що контролювати бізнес має тільки його відомство

Силовики отримали право таємно проникати в житло будь-якого українця

Мельниченко: В Україні нелегітимна спецслужба займається політичними вбивствами